Organisatie concours Outdoor Zuidwolde krijgt kritiek op social media: 'We doen het ook maar voor ons plezier'

De organisatie van Outdoor Zuidwolde krijgt op sociale media aardig wat kritiek te verwerken. Voor het concours, dat aanstaande augustus op de agenda staat, waren zo veel aanmeldingen dat bijna tweeduizend mensen teleurgesteld moesten worden. De kritiek richt zich met name op het vermeend voortrekken van sponsors bij de inschrijving. We vroegen voorzitter Mark Timmer om tekst en uitleg.

Het klinkt mooi, in een week tijd ruim 3600 aanmeldingen voor het paardenconcours. Helemaal als je nagaat dat Outdoor Zuidwolde moet voldoen aan alle coronamaatregelen. Dus geen bijbehorende feestavond, weinig franje en wat minder beleving op het terrein van CH De Wolden in Veeningen. De organisatie bekijkt met gemeente De Wolden of er mogelijkheden zijn om publiek te verwelkomen. De grote hoeveelheid animo zou een opsteker moeten zijn, aangezien er lange tijd voor organisaties in de sportwereld weinig te plannen was. Toch is een aantal mensen niet tevreden.

De onvrede van criticasters richt zich met name op de inschrijving. Zo gaf Outdoor Zuidwolde haar sponsors voorrang bij de aanmelding. Zo’n dertig procent van de startplaatsen was niet toegankelijk voor ‘buitenstaanders’. Absoluut niet gek, zegt Timmer. „Juist zij die in ons investeren, zijn nu extra belangrijk. Tijdens het evenement hebben we flink minder inkomsten uit horeca. Dan moet je waardering tonen voor hen die ons ondersteunen en daar wat voor terugdoen.”

Enorme bak interesse

Ook de website, waar iedereen zich kon aanmelden, is mikpunt van kritiek. Die liep vanaf het begin al vast door de enorme bak interesse. Waar normaal een overschot is van drie- tot vierhonderd opgaves, tikt dat dit jaar bijna de tweeduizend aan, zegt Timmer. „We zijn een van de weinige grotere wedstrijden die op korte termijn iets hebben kunnen opzetten. Dus er is ineens veel vraag. Ruiters en amazones die veelal in het buitenland actief zijn, komen nu naar de regio. En amateurs die minder wedstrijden rijden, willen ook graag wat wedstrijden meepakken.”

Door het vastlopen van de website, raakte de volgorde van aanmelding verstrikt volgens Timmer. „Mensen die zich eerder hadden ingeschreven, kregen misschien geen plek, en mensen die later waren dan weer wel. Maar dat hebben we zelf niet kunnen vaststellen. Dat ligt bij de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie, die de website faciliteerde. We zijn afhankelijk van wat zij ons aanleveren.”

Om zij die buiten de boot vielen tegemoet te komen, voegde de organisatie nog een extra dag toe aan het concours. Hierdoor konden er nog vijfhonderd extra ruiters en amazones meedoen, waardoor er in totaal 2350 startplaatsen zijn, verdeeld over de dagen 12 tot en met 16 augustus.

Nuances genegeerd

Nuances die worden genegeerd door gedupeerden, vindt Timmer. Vooral via Facebook krijgt de organisatie flink wat gal over zich uitgespuwd. „Als ik het lees krijg ik het gevoel dat mensen niet weten waar ze over praten. Dan is het natuurlijk makkelijk om via social media ons een sneer te geven. Maar mensen zouden best wel wat langer na mogen denken, voor ze zoiets naar ons sturen. Wij steken hier enorm veel tijd in en doen het voor het plezier van een ander.”

Het bestuur kroop zelf in de pen en schreef een uitgebreid statement op hun eigen Facebook-pagina. „We snappen heel goed dat mensen teleurgesteld zijn als ze niet mee kunnen doen. Als anderen denken dat iets beter kan, staan we open voor goede ideeën en suggesties. Als het maar op basis van goede argumenten is. Verwijten maken met berichtjes, via wat dan ook, daar hebben we geen zin in.”