Aantal coronaboetes in Meppel is hoogste van de regio

Meppel - Politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) hebben tussen 23 maart en 28 juni in Meppel 41 boetes uitgedeeld op grond van de coronaregels. Dat zijn er 12,1 per 10.000 inwoners, het hoogste aantal in de regio.

Dat meldt De Volkskrant op basis van gegevens van het Openbaar Ministerie. De krant constateert dat de aantallen boetes die zijn uitgedeeld per gemeente of veiligheidsregio sterk uiteen lopen. Daardoor zou er mogelijk sprake zijn van rechtsongelijkheid.

In Steenwijkerland zijn in deze periode 45 boetes uitgeschreven (10,2 per 10.000 inwoners). In Hoogeveen gaat het om 66 boetes. Dat zijn er 11,8 per 10.000 inwoners, net iets minder dan in Meppel maar veel meer dan in de omliggende gemeenten. In De Wolden gaat het om 6 boetes, in Westerveld om 7, in Staphorst om 13 en in Zwartewaterland om 12.

Anderhalve meter

De boetes zijn opgelegd op grond van noodverordeningen waarin onder meer een verbod op samenkomsten gold en anderhalvemeter afstand verplicht werd gesteld.

In de coronaregels van de eerste maanden zorgde vooral het verbod op samenkomsten voor verwarring. Daar zijn ook de meeste boetes voor uitgedeeld.

In totaal zijn in de eerste drie maanden van de coronacrisis 22.820 boetes uitgedeeld. Dat heeft tot nu toe in 15.530 gevallen geleid tot een strafbeschikking. Ruim drieduizend mensen zijn daartegen in beroep gegaan.