College in Hoogeveen valt: Gemeentebelangen Hoogeveen zegt het vertrouwen in de coalitie op

Hoogeveen - Fractie en bestuur van Gemeentebelangen in Hoogeveen hebben maandagavond laat bekendgemaakt dat ze het vertrouwen in de bestaande coalitie met CDA en ChristenUnie hebben opgezegd. Daarmee is het huidige college gevallen.

Deze dreiging hing maandag al een tijd in de lucht, nadat de tweede wethouder van Gemeentebelangen, Erwin Slomp, ‘s morgens bekendmaakte op te stappen

Vorige week donderdag pakte wethouder Jacob van der Heide (ook Gemeentebelangen) al zijn biezen, nadat ook hij geen vertrouwen meer voelde van coalitiepartij CDA.

‘Niet zo moeilijk’

Gemeentebelangen hield maandagavond crisisoverleg over de ontstane politiek/bestuurlijke situatie. Volgens fractievoorzitter Ina Prins was het besluit ‘niet zo heel moeilijk meer’.

,,Afgelopen donderdag tekende dit zich al af’’, zegt ze. ,,Vooral door wat het CDA wel én niet zei. Het vertrouwen had toen al een flinke deuk opgelopen. De dagen daarna heeft dat zich alleen maar verder verdiept.’’

Volgens burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen ligt de bal nu bij de fractievoorzitters in de raad. Die treffen elkaar woensdagavond voor overleg.

‘Nieuw college formeren’

Loohuis: ,,Er is afgelopen donderdag een motie aangenomen voor de komst van twee externe (in)formateurs. Er moet een duidelijke opdracht geformuleerd worden over het verdere proces. Formeel zal er nu een nieuw college moeten worden geformeerd. Het huidige college is, na het afhaken van Gemeentebelangen, zijn meerderheid kwijt.’’

Loohuis heeft gisteren van de resterende twee wethouders, Gert Vos (ChristenUnie) en Erik Giethoorn (CDA) te horen gekregen dat ze voorlopig aanblijven en de lopende zaken zullen behartigen. ,,Er worden geen grote besluiten genomen.’’

De burgemeester heeft een dergelijke situatie nog niet eerder in zijn loopbaan meegemaakt. ,,We zagen het natuurlijk wel een beetje aankomen. Er waren al een tijdje toenemende spanningen rond het college. Daar kun je de ogen niet voor sluiten.’’

‘Echt een team’

Loohuis benadrukt dat er binnen het college geen frictie of wantrouwen was. ,,We waren echt een team.’’

Hoogeveen staat door deze ontwikkelingen voor een heuse krachtproef. De tijd dringt, want de gemeente wil vóór 15 november een sluitende begroting aan de provincie kunnen aanbieden. ,,Er moet dus nog veel gebeuren’’, weet Loohuis, doelend op de grote financiële opgave voor Hoogeveen.

Deze gemeente zit diep in de rode cijfers, heeft amper financiële reserves en moet fors bezuinigen en/of de inkomsten verhogen om weer uit het financiële dal te klimmen.

Toezicht

Mocht Hoogeveen niet op tijd een sluitende begroting kunnen presenteren, dan dreigt de situatie zoals Assen dat eerder overkwam. Die gemeente kwam een tijd onder preventief financieel toezicht te staan.

,,Dat wil je als gemeente niet’’, zegt Loohuis, die Commissaris van de Koning in Drenthe, Jetta Klijnsma, op de hoogte heeft gesteld van de situatie in Hoogeveen.