Huiskamerfestival breidt uit met Erflanden, maar gaat dit jaar wel digitaal

Zuidwolde – Het had zo mooi kunnen zijn: na twee bijzonder succesvolle edities van het Huiskamerfestival in Zuidwolde, zou het evenement in november uitgebreid worden met de Hoogeveense wijk Erflanden. De organisatie wenst echter geen enkel risico te nemen in verband met corona en besloot het festival te schrappen. Althans, voor een deel, want op zondag 15 november worden op de nieuwe website wel exclusieve opnames vertoond van enkele bands.

Dat worden dan opnames speciaal gemaakt voor het Huiskamerfestival, waarbij in Zuidwolde De Boerhoorn als locatie wordt aangehouden en in Erflanden de basisschool Het Vlinderplateau. „Vanuit de Erflanden kregen we na vorig jaar de vraag of ze mee konden doen", laat Leonoor Colenbrander namens de organisatie weten. „Dat leek ons wel leuk, want met de deelname van een boerderij in Ten Arlo lag er al een verbinding met Erflanden. En er kwamen heel wat bewoners naar Zuidwolde om te genieten van het festival." Een en ander werd afgestemd met Dieuwertje Jansen, actief als opbouwwerker in Erflanden, maar ook werkzaam voor Welzijn De Wolden.

Geen enkel risico

Alles was al besproken en in november zou het maar zo allemaal kunnen. „Maar we hebben advies ingewonnen bij medici en het crisisteam in De Wolden, we willen geen enkel risico nemen. Als er toch een tweede coronagolf komt, is al het werk voor niets. Tijdens het festival gaan wel 600 mensen van huiskamer tot huiskamer."

Dus het wordt nu een digitaal festival, waarvoor al wat bands zijn geregeld, maar belangstellende muzikanten zich nog kunnen melden. „Het is de bedoeling dat dan op onze nieuwe site, betaald van de Culturele Prijs die we hebben gewonnen, de opnames live te bekijken zijn, die worden om drie uur gestart op de site. We nemen alles vooraf op met 4 of 5 bands, dat wordt dan gemonteerd en die zondag uitgezonden. We hebben ook ideeën om samen met ondernemers wat te regelen, bijvoorbeeld een knabbelbox die de kijkers dan kunnen ophalen als ze thuis het festival gaan meemaken." Leonoor is blij dat de knoop vroeg is doorgehakt. „Het is best een hoop werk om alles te organiseren, nu doen we het een jaar wat kalmer aan. In 2021 hebben we dan weer een regulier Huiskamerfestival. Op 15 november wordt in ieder geval zo’n twee uur muziek gemaakt.

Meer info: huiskamerfestivalzuidwolde.nl