Coalitiepartij CDA legt bom onder college Hoogeveen: partij heeft geen vertrouwen in aanpak problemen en wil externe informateur voor 'breed zomerakkoord'

Coalitiepartij CDA heeft er geen vertrouwen in dat het college met de huidige koers en aanpak de financiële problemen in Hoogeveen kan oplossen. De partij wil zo snel mogelijk een externe informateur aanstellen.

Die moet deze zomer met alle raadsfracties tot een breed gedragen zomerakkoord komen, zo staat in een persbericht van het CDA. Ook moet het bedoelde zomerakkoord de politieke verhoudingen binnen Hoogeveen verbeteren, zodat er meer draagvlak komt voor ‘een andere koers’.

Opmerkelijk

Het CDA legt met de opmerkelijke stap een bom onder het college. De partij roept de wethouders op om voorlopig aan te blijven en na afloop van de informatieronde, op basis van het zomerakkoord, ‘eventuele conclusies te trekken’. Eerder deze maand sprak fractievoorzitter Erik-Jan Kreuze al over ‘afbrokkelend vertrouwen.’

Het CDA, samen met Gemeentebelangen en de ChristenUnie in het college vertegenwoordigd, maakt zich grote zorgen over de financiële situatie van de gemeente.

‘Geen ozb-stijging van 25 procent’

,,De reserves zijn op en nog steeds zijn de tekorten niet opgelost’’, stelt Kreuze. ,,Wij willen geen ozb-stijging van 25 procent, terwijl er op de uitgaven van de gemeente slechts 2,5 procent wordt bezuinigd.’’

Het CDA stoort zich aan de suggestie dat Hoogeveen nu aan de rand van de afgrond staat ‘omdat er in het verleden geld over de balk is gegooid’. ,,Niet de investeringen uit het verleden, maar de uitgaven in de afgelopen drie jaar hebben ons in de problemen gebracht’’, sneert Kreuze naar Gemeentebelangen.

Keuzes uit het verleden

Die collegepartij wijst vooral op de gevolgen van keuzes die tien jaar geleden werden gemaakt, maar nu de laatste jaren zichtbaar worden. Het gaat onder meer op grote uitgaven, zoals de parkeergarage, het afboeken van bedrijventerrein Riegmeer, het niet verhogen van de ozb en ontbreken van geld om zaken te vervangen, zoals kunstgras.

Het CDA wil dat er meer samenwerking komt tussen de raadsfracties. ,,De inhoud moet weer meer centraal komen te staan’’, stelt Kreuze. Hij wil dat van de gesprekken van de informatieronde openbare gespreksverslagen komen, zodat het voor de inwoners ook duidelijk is.

‘Eerst even bezinken’

Gemeentebelangen wilde dinsdagavond nog niet inhoudelijk reageren op het CDA-plan. ,,We zijn in kennis gesteld en willen het eerst binnen onze fractie bespreken’’, reageert fractievoorzitter Ina Prins. ,,Dit moet even bezinken.’’

Vorige week gooide de PvdA al een knuppel in het hoenderhok. De partij vindt dat het college plaats moet maken voor een zakencollege. Dat is een bestuur met onafhankelijke wethouders.

,,Het is voor ons niet acceptabel dat het huidige college op dezelfde wijze blijft voortmodderen”, stelde fractievoorzitter Inge Oosting. De partij wil dat er een college komt met wethouders die geselecteerd worden op hun kennis en kunde, en niet op binding met een partij.

Grote onvrede

Volgens Oosting ligt de sleutel voor verandering bij de coalitiepartijen. ,,Zij kunnen het verschil maken.’’ Al lange tijd bestaat onder de zes oppositiepartijen grote onvrede over het college, dat moties van wantrouwen, afkeuring en treurnis aan de broek kreeg.

Hoogeveen kampte de afgelopen drie jaar met forse tekorten. In totaal schoot de gemeente over deze periode bijna 18 miljoen euro in het rood. De ooit zo riante reservepot is nagenoeg leeg en de financiële vooruitzichten zijn allerminst rooskleurig.

Lastig en pijnlijk

De gemeente moet vier jaar lang een bedrag van 8 miljoen euro per jaar zien te ‘vinden’ om financieel gezond te worden en ‘vet op de botten’ te krijgen om tegenvallers op te vangen. Daar zijn lastige, pijnlijke keuzes en ingrepen voor nodig.

Het huidige college bestaat uit burgemeester Karel Loohuis en de wethouders Gert Vos (CU), Erik Giethoorn (CDA), Erwin Slomp (Gemeentebelangen) en Jacob van der Heide (Gemeentebelangen). Laatstgenoemde is sinds september vorig jaar wethouder. Hij volgde Jan Steenbergen op, die in juni opstapte na een vertrouwensbreuk met de eigen fractie.

Donderdag praat de raad tijdens een extra vergadering verder over de ontstane situatie.