Leerlingen Roelof van Echten College hebben bijzondere diploma-uitreiking: ‘Dit is wel origineel’

Hoogeveen - Geen gala, geen feestelijke diploma-uitreiking, amper een goed afscheid van je middelbare school en dat allemaal wegens de uitbraak van het coronavirus. Leraren van het Roelof van Echten College bedachten daar wat op. Maandagavond kregen de leerlingen van de school aan de Voltastraat hun diploma uitgereikt, met alles erop en eraan.

Grote bogen vol met ballonnen staan klaar op de oprit van het Roelof van Echten College klaar. Een voor een komen er auto’s aanrijden en passeren een rode loper. Hele gezinnen zitten in de wagen, de geslaagde vaak voorin naast de bestuurder. Sommigen hebben de auto’s prachtig aangekleed. Ballonnen, vlaggetjes, toeters. Het is een groot feest.

Ook bij Amber Francissen in de auto, die met haar familie komt aanrijden. De 16-jarige vindt het niet erg dat de diploma-uitreiking anders is dan anders. ,,Dit is wel origineel”, zegt ze lachend. ,,Normaal zie je over iedereen verhalen op een groot scherm en dat hebben we nu niet. Dit past wel bij het jaar, dat sowieso al anders was. De examens waren eigenlijk gewoon toetsen. Ik dacht dat het examenjaar altijd heel stressvol was, maar dat was gelukkig niet zo. Ik moest nog wel een herkansing doen, maar ik ben gelukkig geslaagd.”

Tijdelijke radiozender

Volgend jaar gaat Amber naar het Alfa-college om de opleiding Specifieke doelgroepen te volgen. Morgen gaat ze heen voor een kennismakingsdag. Een mooie week voor de geslaagde. Voordat het zover is, mag ze eerst nog de handtekening onder haar diploma zetten. ,,Goed opletten of alles op je diploma klopt”, zegt een docente tegen Amber wanneer ze met de auto de route aflegt. Vervolgens komt ze op de foto en mag de familie de auto parkeren op de parkeerplaats achter de school, die normaal bedoeld is voor docenten. Voor de gelegenheid staat er een groot scherm opgesteld voor de drive-inn show. De frequentie op de radio moet afgesteld worden op een tijdelijke zender, daar is het geluid op te horen.

Ook Jerusha Voordewind (16) heeft de radio afgesteld op de goede zender en zit samen met haar moeder Jacqueline te wachten totdat de show begint. ,,Ik heb een makkelijk jaar gehad”, vertelt de leerlinge. ,,Ik heb weinig gedaan, maar ik heb wel goede cijfers gehaald. Straks ga ik Mediavormgever, motion design studeren en daar heb ik echt heel veel zin in.”

Achter de auto van de Voordewinds staat de auto van de familie Ossel. Shännah (17) uit Elim is geslaagd. Vader Jacques en moeder Noami zitten trots bij hun dochter in. ,,Ik heb echt hard gewerkt”, vertelt Shännah. ,,Het was wel makkelijker door corona, maar ik wilde graag slagen. Het gala heb ik al een keer gehad, want vorig jaar deed ik ook examen, maar ben ik gezakt. Daarom vind ik het wel leuk dat het deze keer op zo’n manier gaat. Dit is toch wel even anders.”

Als alle leerlingen gearriveerd zijn en in de auto zitten, wordt de show gestart. Directeur Albert Weishaupt vertelt even kort wat, maar daarna wordt al snel overgeschakeld naar een filmpje dat is gemaakt door de leraren. Zij spelen de leerlingen na en komen in de video met hoodies en telefoons het klaslokaal in. De leraren staan op de parkeerplaats naar hun creatie te kijken en hebben de grootste lol. Ook de leerlingen moeten lachen. Vooral als ze zien dat de leraren hun hoofd onder het kopieerapparaat leggen om een foto van hun hoofd te maken, koffie jatten uit de automaat en een stoelenrace houden in de gang. ,,Dat deden wij ook!”, roepen verschillende leerlingen vanuit de auto.

Aangevallen door vogels

Dan is het nog tijd voor een foto. Iedereen mag uit de auto stappen en een drone wordt de lucht ingestuurd. Dat gaat de eerste keer niet helemaal goed, omdat het apparaat wordt aangevallen door een stel vogels. Maar ook daar kan iedereen hard om lachen. Tijdens het vertrek worden de schoolverlaters een voor een uitgezwaaid. De kreten ‘Veel succes!’, ‘Veel geluk”, en ‘We zullen jullie missen’, schallen over het schoolplein. De leerlingen vertrekken een voor een met een grote glimlach op hun gezicht. Op naar een nieuwe levensfase.