Hoogeveen toen & nu: de Grote Kerkstraat

Hoogeveen - In de rubriek Hoogeveen Toen & Nu gaat Bertus Vosseberg in Hoogeveen en omgeving op pad met zijn camera om oude panden opnieuw vast te leggen. Vandaag zijn laatste bijdrage. Dit keer bezocht hij de Grote Kerkstraat.

Toen: Dit moet een foto zijn van begin 1900 en zo te zien was het toen nog geen horecabedrijf. In 1916 was de eerste tapper bekend, namelijk Jan Koers. Vanaf die tijd zou er sprake kunnen zijn van een café. In 1921 namen Derk Mulder en Jentje Mulder Oost het over en werd voor dit pand een vergunning ingevolge de drankwet verleend. Dochter Jantina trouwde met Gerrit van Veen en zij namen het café over. De naam D. Mulder bleef bestaan. Na een aantal jaren volgde er een scheiding en ging Jantina, inmiddels Tinie, alleen verder met het bedrijf. Zij stopte in 1966. Roel Fleer met compagnon begonnen met het slopen van het café en na een grondige verbouwing kwam Bar de Huifkar tevoorschijn. Op 25 januari 1967 was de opening en na twee jaar ging Roel alleen verder met Bar de Huifkar. Destijds was ik herenkapper bij kapsalon Joop Akse en in de weekenden werkte ik in De Huifkar. Na enige tijd trok mijn aandacht meer naar de horeca toe, dus besloot ik daarin verder te gaan. Roel Fleer (mijn zwager) wilde een café beginnen en zodoende groeide ik verder in de Huifkar en kon de zaak eind 1971 overnemen. Na een verbouwing kwam Café de Tapperij aan de Kerkstraat nummer 9, waar Roel achter de bar stond en zijn vrouw Willy de keuken runde.

Tweede foto is van begin 1970: In 1974 gingen Ria en ik trouwen en hebben wij samen met enige medewerkers De Huifkar gerund. Het waren mooie tijden en rumoerige tijden tot eind 1979. Er waren al enige tijd plannen om te stoppen met De Huifkar en met een café verder te gaan. Na een verbouwing van vierenhalve maand openden wij de deuren op 12 mei 1980 van Café Het Koetshuis, wat later werd uitgebreid tot Café Partycentrum Het Koetshuis. Van links naar rechts, op de hoek net zichtbaar Luxor bioscoop, Roelof Hagewoud ‘De Kousendokter’ die altijd zijn klanten verwelkomde in de deuropening, Hotel Restaurant De Beurs, Bar de Huifkar, Drogisterij Pol, Café Stuifzand en Loodgieter Slender.

Nu: Links Eetcafé De Beurs, Bistro Het Koetshuis, Ristorante Mario, Café Shooters, Mel’s Café. Bistro Het Koetshuis, nu gerund door Arnold en Leandra, is één van de oudste horeca bedrijven van Hoogeveen.

Na anderhalf jaar is dit de laatste editie. Met veel plezier heb ik geprobeerd aan de hand van oude foto’s op de plek te gaan staan waar vroeger de fotograaf ook stond. Qua oude historische gebouwen heeft Hoogeveen door de jaren heen veel afgebroken, maar voldoende om heel veel opnieuw weer vast te leggen. Voor een terugblik ga naar Hoogeveen2000.com. Ik wil iedereen bedanken die mij voorzien hebben van tips, beeldmateriaal of een leuk verhaal. De Hoogeveensche Courant, Henk Jonker, Albert Metselaar, Jan Pol, Lo Dijkstra en een aantal Facebookvrienden.