‘Van kind af aan geïnteresseerd in geschiedenis’

Hoogeveen - Een bijzondere hobby of gewoon een bijzonder mens. De Hoogeveensche Courant laat regelmatig iemand aan het woord in de reeks Het Portret.

Naam: Jan Pol

Leeftijd: 71 jaar

Woonplaats: Hoogeveen

Hobby: Het sparen van ansichtkaarten, fotografie en filmen

Waarom ansichtkaarten van Hoogeveen?

„Al vanaf mijn schooltijd ben ik geïnteresseerd in geschiedenis. In de jaren ’80 ben ik voorzichtig begonnen met sparen van ansichtkaarten van Hoogeveen en de dorpen die bij gemeente horen. In onze vakanties in Nederland gingen wij wel eens op zoek naar tweedehands boekwinkels waar ansichtkaarten werden verkocht en meestal vonden wij ook wel een mooie kaart van Hoogeveen. De prijzen van de kaarten waren heel verschillend: in de guldentijd van 1,50 tot 35 gulden en duurder. Wij gingen ook wel naar speciale beurzen waar kaarten werden verkocht. Wanneer er Pulledagen waren in Hoogeveen ging ik ‘s morgens vroeg kijken of er op een kraam ook ansichtkaarten werden verkocht.”

Hoeveel heb je er?

„Circa 600.”

Wat is de mooiste kaart die je hebt?

„Er zijn vele mooie kaarten van Hoogeveen, maar de mooiste vind ik toch die van het centrum van Hoogeveen, vanaf het Station tot aan het Kruis, de Grote Kerkstraat, Het Haagje, Alteveerstraat en de Schutstraat. Vanaf circa 1900 tot 1945.”

Wat is er zo mooi aan Hoogeveen?

„Ik vind de Cascade en het plein voor de Hoofdstraatkerk mooi. Maar elke tijd heeft zijn charme bijvoorbeeld in de jaren 50 en 60 had de Hoofdstraat een grote middenberm met gras en bloemen. In de jaren 70 werd het wat kronkeliger met hier en daar een waterfonteinen, dat was in die tijd vernieuwend. In de beginjaren ’90 kwam de Cascade.”

Wonen jullie je hele leven al in Hoogeveen?

„Nee, mijn ouders zijn in 1953 in Hoogeveen komen wonen aan de Kortenaerstraat 1. Wij woonden er met 8 personen, wat nu niet meer zou kunnen. Daarna verhuisden wij naar de Da Costastraat 51.”

Is er veel veranderd in de stad?

„In de stad is er heel veel veranderd. Denk maar aan het boekje ‘Hoogeveen in Stijgwind’ van begin jaren 70, de kanalen (Het Kruis, Schutstraat, Alteveerstraat en Het Haagje moesten gedempt worden. Het verkeer werd steeds drukker er kwamen meer bedrijven in Hoogeveen. Ook zijn er diverse mooie oude panden afgebroken zoals het oude ziekenhuis Bethesda en de Ambachtsschool aan de Grote Kerkstraat. In deze tijd zou men er best iets moois van hebben kunnen maken.”

Wat wil je verder nog kwijt?

„Op mijn 14 jaar (1962) kocht ik bij de zaak van Anno Bakker aan de Hoofstraat een Agfa Click II fototoestel en toen ben ik begonnen met foto’s maken in zwartwit . In eerste instantie de alleen maar familiekiekjes. Later kocht ik een ander toestel waar ik kleurenfoto’s mee kon maken, maar nog steeds analoog. Deze werden afgedrukt en verzameld in fotoboeken. De laatste jaren maak ik foto’s met een spiegelreflexcamera. Van de afgedrukte analoge foto’s heb ik er circa 500. Nu in deze digitale tijd worden mijn foto’s opgeslagen in mijn computer en dat zijn er enkele duizenden.”

Filmen

„Mijn ander hobby is filmen. In de jaren ’70 ben ik begonnen te filmen met een 8mm camera, onder andere eerst ons gezin. Later kwam daar het filmen van evenementen in Hoogeveen bij. Als er in Hoogeveen panden werden afgebroken was ik er snel bij om dat te filmen. Ik heb mooie beelden kunnen maken van de sloop van de LTS aan de Voltastraat, de afbraak van de Zuiderkerk, de sloop van woningen aan de Notaris Mulderstraat, Jonkheer de Jongestraat en het oude badhuis, waarvoor de parkeergage en het nieuwe Jannes in de plaats kwamen, en de afbraak van de HBS. Ook als er nieuwe gebouwen kwamen, filmde ik dat vaak. Tevens heb ik twee filmdocumentaires gemaakt: van Slump-Fictorie en van de leerlooierij van Bruins Slot. Beide zijn vertoond op het filmfestival van Nova Noord en waren goed voor een derde plaats. Al met al heb ik al die jaren vele kilometers aan films gemaakt.”