Politie zoekt vuurwapen dat gebruikt is bij schietpartij in Hoogeveen: verdachte blijft vastzitten voor poging tot moord

Het vuurwapen dat is gebruikt bij de schietpartij in april van dit jaar in Hoogeveen is nog niet gevonden door de politie. ,,Er is veel tijd geïnvesteerd in het vinden van het wapen, maar tot op heden is dat niet gelukt.”

Dat zei de officier van justitie donderdag bij een pro forma-zitting tegen een 33-jarige Hoogevener. De man wordt ervan verdacht dat hij 5 april in de Adriaan Baasstraat in Hoogeveen een 23-jarige Rotterdammer heeft neergeschoten. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn door getuigen meerdere schoten gehoord. Het slachtoffer is geraakt in de achterkant van zijn bovenbeen.

De schietpartij gebeurde voor de woning van de verdachte. Volgens het OM had hij enkele dagen daarvoor met zijn auto op iemand ingereden. Het conflict hierover vormde de aanleiding van het schietincident. Volgens advocaat Dieuwke van der Wijk handelde haar cliënt uit noodweer. ,,Hij is midden in de nacht in zijn eigen huis overvallen door meerdere mannen die een conflict met hem hadden. Het vuurwapen was niet van hem. Het is kennelijk meegenomen door de overvallers.”

OM: geen noodweer

Het OM weerspreekt dat sprake is van noodweer of een overval. Er zou niet in het huis zijn geschoten, maar voor de woning. Dat gebeurde volgens de officier nadat het latere slachtoffer in gezelschap van enkele andere personen bij de verdachte had aangebeld. De Hoogevener wordt verdacht van poging tot doodslag of poging tot moord. De officier van justitie is nog in afwachting van de medische letselverklaring over het slachtoffer.

Is hij dood?

Volgens advocaat Van der Wijk blijkt uit de plek van de schotwond dat geen sprake is van poging tot moord. ,,Er werd midden in nacht bij hem aangebeld. Het was niet pluis wat daar gebeurde. Hij voelde de noodzaak om zich te verdedigen.”

De rechtbank hield de verdachte voor dat hij bij zijn arrestatie tegen de politie heeft gezegd: ,,Is hij dood die kankerlijer? Hij moet dood die kankerhond.” De Hoogevener zei dat het ging om een emotionele uiting die niet zo letterlijk bedoeld was.

De raadsvrouw vroeg de rechtbank om de man vrij te laten. Dat is afgewezen. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak is gepland op 27 oktober.