Hoogeveen betaalt 'prikkie' voor winkelpand Tamboerpassage (totaalbedrag komt uit op 275.000 euro)

De gemeente Hoogeveen heeft 165.600 euro betaald voor het voormalige winkelpand van lederwarenzaak Taska in de Tamboerpassage. Dat bedrag ligt onder de taxatiewaarde.

De provincie Drenthe betaalt de helft mee. Verder had de verkoper recht op een verhuiskostenvergoeding en een bijdrage voor het verwijderen bestemming detailhandel. In totaal gaat het om een bedrag van 275.000 euro.

Binnenstadsfonds

Dat geld komt uit het Binnenstadsfonds, waar de gemeente 1,8 miljoen in stortte en de provincie 2 miljoen aan bijdroeg. Inmiddels is nog zo’n 3 miljoen beschikbaar.

Het winkelpand in de Tamboerpassage telt 276 vierkante meter. Taska wilde graag verhuizen naar de Hoofdstraat. Die verhuizing was volgens de verkoper niet mogelijk zonder verkoop van het pand in de Tamboerpassage dat een jaar te koop stond. De transactie deed politiek en maatschappelijk veel stof opwaaien.

Investeringsstop

Nieuwe investeringen uit het binnenstadsfonds komen er voorlopig niet. Na de tijdelijke stop op alle niet-verplichte uitgaven, heeft de gemeente Hoogeveen nu ook investeringen waar nog geen afspraken over zijn gemaakt stil gelegd.

De maatregel treft ook het potje, waaruit de gemeente subsidies verstrekt voor onder meer winkelverplaatsingen en -aankopen. Dit met het doel om nog zo’n zesduizend vierkante meter winkelvloeroppervlakte ‘uit de markt’ te halen. Want Hoogeveen wil toe naar een compacter winkelgebied.

Penibel

Op 18 juni wil het college met de gemeenteraad tijdens ‘strategische beschouwingen’ bepalen welke investeringen door kunnen gaan en welke niet. Een en ander houdt verband met de penibele financiële situatie van de gemeente en het streven om het huishoudboekje van Hoogeveen weer op orde te krijgen.

Volgens wethouder Erik Giethoorn kunnen de uitgaven uit het binnenstadsfonds ‘best even een maand stilliggen’, zo liet hij tijdens de recente raadsvergadering weten.

Vervelend moment

Voor Alie Spoelder, eigenaar van het pand van Van Dalfsen Zon & Sauna in de Tamboerpassage, komt de stop op niet-verplichte investeringen op een vervelend moment. Ze is bezig met de verkoop van haar winkelpand, maar wil weten of ze een beroep kan doen op subsidie die beschikbaar is voor ondernemers die de detailhandel bestemming van een winkelpand halen.

,,Ik heb een koper voor mijn pand, maar kan nu niks doen omdat de gemeente die tijdelijke investeringsstop heeft’’, zegt Spoelder. Volgens haar is de subsidie aantrekkelijk, maar de gemeente kon nog geen duidelijkheid geven over de toekenning van het bedrag.

,,Nu alles weken stilligt, loop ik het risico dat de potentiële koper niet wil wachten en afhaakt. Dat is erg vervelend, want mijn verzoek loopt al een tijd.’’

Spoelder heeft de gemeente ook gevraagd om het pand zelf te kopen, in navolging van de deal rond het voormalige winkelpand van Taska in de Tamboerpassage.

‘Geen belangstelling’

De gemeente laat via Gert Bolkesteijn, initiator binnenstad, weten geen belangstelling voor de aankoop te hebben. Dan moet volgens hem sprake zijn van een situatie waarbij verhuizing van de winkel naar het kernwinkelgebied plaatsvindt.

Het voormalige Taska-pand staat vanaf vandaag te huur. De gemeente hoopt, als nieuwe eigenaar, snel een huurder te vinden voor een maatschappelijke of dienstverlenende invulling van het pand.

Volgens een woordvoerster van de gemeente gaat die tijdelijke invulling zeker twee tot drie jaar duren, in afwachting van een nieuw plan voor herontwikkeling van het overdekte winkelcentrum. Gedacht wordt aan de komst van woningen.