Oud-Zuidwoldiger Henry Reins en zijn vrouw Wendy beleven lastige tijd in Umbrië: ‘Haal een stukje Italië in huis en steun ons’

Zuidwolde / Pietralunga - De in Zuidwolde geboren en getogen Henry Reins runt samen met zijn vrouw Wendy sinds 2006 ‘Casale il Sogno’, een landhuis met zeven appartementen en tevens kampeermogelijkheden in Pietralunga in het Italiaanse Umbrië.

Zij wonen daar samen met hun drie dochters Sanne (18), Lotte (16) en Lara (9). Ze genieten van het Italiaanse leven, maar maken momenteel door de coronacrisis zware tijden door. Annuleringen stromen binnen en nieuwe boekingen blijven uit. Dat maakt de toekomst onzeker. Niet voor niets zijn zij een van de deelnemers aan droomplekkado.

Enorme strop

B&B-, camping-, hotel- en vakantiewoningeigenaren kunnen door de coronacrisis niet doen wat ze het allerliefste willen: mensen blij maken met vakantiebeleving. Zolang de grenzen dicht zijn en er vrijwel niet gereisd mag worden, is het lastig voor eigenaren om hun gasten te ontvangen. Financieel is dit ook een enorme strop: inkomsten vallen volledig weg, terwijl vaak in slechts 4 of 5 maanden het gehele jaarinkomen moet worden verdiend. Daarom heeft onderneemster Nelleke Griffioen het idee opgevat om het vakantiegevoel naar mensen toe te brengen door middel van een droomplekkado. Een platform met lokale souvenirs. Bijvoorbeeld kaas uit Zweden, kruidenthee uit Noorwegen, circusles uit Frankrijk, online Reikicursussen uit Oostenrijk, wijn uit Portugal én producten uit het Italiaanse Pietralunga. Henry en Wendy hebben zich namelijk aangesloten bij dit initiatief en bieden drie opties: een kadobon van Casale il Sogno, een Ravensburger puzzel van Casale il Sogno of een ebook met originele Casale il Sogno-recepten. Wendy promoot: ,,Kies een van deze cadeaus en haal een stukje Italië in huis. Wij waarderen de steun enorm.” Kijk daarvoor op www.droomplek kado.nl of www.casaleil sogno.nl

Kwetsbaar opstellen

Vanuit Pietralunga vertelt Wendy: ,,Het is lastig om je kwetsbaar op te stellen, maar we doen het toch; we hebben hulp nodig. De moeilijke tijd is helaas nog niet voorbij. Omdat de regio zelf een aantal zaken mag bepalen, mogen we in Umbrië sinds 18 mei wel weer open, maar dat is enkel nog voor inwoners binnen de regio Umbrië. Er ligt nu een voorstel om de regio’s en de landsgrenzen weer open te stellen vanaf 3 juni, ook voor toeristen. Dit is nog niet officieel, maar we hebben goede hoop.” De Nederlandse regering heeft tot nu toe nog geen groen licht gegeven voor vakantiereizen naar Italië. Helaas zijn Henry en Wendy daarom al geconfronteerd met heel wat annuleringen en omboekingen. ,,Dit betekent voor nu geen inkomsten. Jammer genoeg gaan de kosten wel door. De Italiaanse overheid gaat ondernemers helpen. Dat is twee keer 600 euro.... Vandaar dat we ook een beroep doen op Italië-liefhebbers.”

Toch wil Wendy ook benadrukken dat het met haar gezin goed gaat. ,,We zijn gezond en dankbaar dat we op deze mooie plek mogen wonen. In Pietralunga is nu niemand besmet met het coronavirus en ook in de rest van de regio Umbrië is het heel rustig.” En hoewel de toekomst onzeker is, weigert het echtpaar bij de pakken neer te gaan zitten. ,,Een ding is zeker: zoals bij elke donkere periode; na regen komt zonneschijn”, zegt Wendy ondanks alles optimistisch.

Geen ‘Ik-vertrek’-verhaal

Na ruim 10 jaar werkervaring in Nederland kozen Henry en Wendy voor een ander leven in Italië. Henry heeft al eerder in Italië gewoond en sprak de taal daarom al vloeiend (en nee, alleen daarom dus al geen ‘Ik-vertrek’-verhaal). Na jarenlang dromen, een oriëntatie van 2,5 jaar en een gerichte zoektocht van een jaar vonden ze hun casale. ,,We waren direct verliefd op dit heerlijke landhuis in het ongerepte noordelijke gedeelte van Umbrië.” In 2006 zijn ze verhuisd. Sindsdien runnen ze hun casale met succes. Gasten zijn zonder uitzondering vol lof. Over de prachtige omgeving, het sfeervolle oude landhuis met zijn mooie appartementen, de smaakvolle diners die indien gewenst een paar keer per week worden geserveerd en de ongekende gastvrijheid van Henry en Wendy. In 2018 vond nog een uitbreiding plaats met twee compleet ingerichte safari-lodgetenten deluxe met privé sanitair.