‘Je hebt het gevoel alsof je in Azië bent’

Hoogeveen - Sinds maandag zijn ze verplicht in het openbaar vervoer: mondkapjes. Reizigers op het station in Hoogeveen lijken er begrip voor te hebben. En ook wie het klinkklare onzin vindt, draagt toch maar een exemplaar om een boete van 95 euro te voorkomen. Over een ding zijn ze het wel eens: het is even wennen.

,,Je hebt het gevoel alsof je in Azië bent”, zeggen de zussen Mandy (21) en Daphne (18) van Leeuwen uit Alteveer met een lach. Ze zijn mede dankzij hun mondkapje een opvallende verschijning. Geen standaard papieren wit of lichtgroen geval, maar een stoffen versie in zwart-wit, die ze per 5 stuks online hebben besteld. ,,Ze zijn allemaal anders, dus je kiest er een uit afhankelijk van in wat voor een bui je bent”, grinnikt Mandy. Voor Daphne vandaag één met een smiley met scherpe tanden, terwijl Mandy heeft gekozen voor een ietwat lievere variant: een snuitje van een beer. Daphne studeert in Zwolle. Aangezien de internetverbinding thuis nogal beroerd is, besloot ze naar school te gaan. Zus Mandy zag haar kans schoon en reist gezellig mee om in Zwolle het centrum in te duiken. ,,We zitten de laatste maanden alleen maar thuis. We zijn niet verder dan Hoogeveen gekomen.” In de afgelopen maanden is Daphne een keer eerder in verband met school met de trein naar Zwolle gereisd. ,,Ik had het gehele treinstel zo ongeveer voor mijzelf. Dat was best lekker, maar ook raar. Normaal gesproken moet je op dit traject vaak staan.” De zusjes zijn het erover eens: ,,Het is acceptabel om te moeten reizen met een mondkapje. Sterker nog: het is een goed idee. Het gaat om je persoonlijke veiligheid. Jammer is wel dat veel mensen niet weten hoe ze een mondkapje goed gebruiken. Wij hebben ons een beetje ingelezen. En we hebben thuis alvast een keer een mondkapje gedragen. Simpelweg om eraan te wennen.”

‘Dubbel gevoel’

Wendy Stoffers (30) uit Hoogeveen is zojuist uit de trein die doorrijdt richting Groningen, gestapt. Terwijl ze haar mondkapje af doet zodat het praten wat gemakkelijker gaat, vertelt ze: ,,Ik kom uit Leeuwarden, waar mijn vriend woont. Die relatie geef ik uiteraard niet op omdat er corona is uitgebroken. Ik heb dus ook de afgelopen maanden ‘gewoon’ met de trein gereisd.” De verplichting om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer, geeft haar een dubbel gevoel. ,,Je weet dat ze niet werken.” Maar de boete die staat op het niet dragen ervan in het OV, heeft haar ertoe gebracht om in ieder geval tien exemplaren te kopen. ,,Ik wil nog kijken naar een stoffen mondkapje die je uit kunt wassen.” Het mondkapje dat ze vanmorgen droeg, gebruikt ze ook nog even voor de buslijn naar huis en dan gaat ie de prullenbak in. ,,Het grootste nadeel is dat mijn bril ervan beslaat. En ik had ‘m vanmorgen in eerste instantie verkeerd om opgezet, met het ijzertje naar beneden. Hij zat zo los aan de bovenkant dat ik al snel doorhad dat dat niet goed was.” Of er geen gebruiksaanwijzing bij zat? Ze schiet in de lach: ,,Ja, in Chinese tekens.”

‘Voor eigen veiligheid’

De 26-jarige Einas uit Meppel geniet nog even van het zonnetje voordat ze de bus in stapt. Ze heeft in Hoogeveen theorie-examen voor haar rijbewijs en is dan ook enigszins gespannen. Op de vraag of ze wel een mondkapje bij zich heeft, wijst ze in haar tas naar een complete doos met meerdere exemplaren. Ze vertelt het maar niets te vinden zo’n ding te moeten dragen, maar tegelijkertijd reageert ze nuchter: ,,Het moet nu eenmaal. En het is uiteindelijk ook voor mijn eigen veiligheid.” Haar man heeft de mondkapjes voor haar gekocht. ,,Ik gebruik ze één keer en gooi ze dan weg. Ik heb er voor de treinreis van Meppel naar Hoogeveen een gebruikt en ik pak nu dus een nieuwe voor de busrit.” Het is voor het eerst sinds de corona-uitbraak dat ze weer van het openbaar vervoer gebruik maakt. Einas is sowieso blij weer even de deur uit te kunnen. ,,Ik heb drie kinderen, met wie ik de afgelopen maanden vooral binnen heb gezet. We kwamen niet verder dan onze eigen tuin. Dat was soms best moeilijk. Het is fijn nu weer meer te kunnen.” Ze zet een mondkapje op en stapt de bus in. Ondanks haar zenuwen weet ze: ,,Met het theorie-examen moet het goed komen. Ik heb er hard voor geleerd.”