‘t Boshuys is smakelijke tussenstop bij Beleeffietspad Echten

Echten - Het donkere gebouwtje op het oude terrein van Staatsbosbeheer in Echten ademt weer leven uit. Ondernemer Bert Pastoor uit Hoogeveen heeft de coronaperiode aangegrepen om in ieder geval dit pandje te verbouwen en in te richten tot ‘t Boshuys.

De eerste gasten wisten het nieuwe etablissement aan de Ruinerweg zaterdag snel te vinden. Het terras was ook al klaar, maar nog afgeschermd met rood-wit lint. Maandag mocht dat ook open. ‘t Boshuys is volgens Pastoor nu vooral een soort pop-up-tentje. „Kleinschalig en we grijpen deze tijd aan om proef te draaien. Het eerste plan is om een pannenkoekenrestaurant te beginnen, maar dat kan nog wel enkele jaren duren", legt Pastoor uit.

Koffiepot

Dat heeft meerdere redenen: het overlijden van zijn broer Martin vorig jaar en uiteraard de coronacrisis. „We hebben in Hoogeveen nog De Koffiepot en die zaak is ook steeds gesloten geweest. Die starten we nu weer op en we moeten maar even zien hoe het allemaal loopt." In de bossen van Echten blijft ‘t Boshuys de zomermaanden open. „Het is vooral een snackgebeuren, we hebben boerenijs van Hoeve Sonneclaer, hotdogs, zelfgemaakte gehaktballen, verse aardbeien en drankjes. We proberen er nu wat aandacht op te vestigen", laat Pastoor weten.

Het grote groene gebouw is van binnen gestript, het is volgens de Hoogevener de bedoeling dat daar een toiletgroep wordt gecreëerd. Het terras is vorige week helemaal netjes gemaakt. Het was er rommelig, mede door de werkzaamheden aan de laatste verhoging in de Ruinerweg om het verkeer op deze kruising vaart te laten minderen. Dan hebben ze bovendien sneller in de gaten dat daar nu ‘t Boshuys is gevestigd.

Drukker

Dat het in deze hoek van de gemeente De Wolden steeds drukker is geworden, is Bert Pastoor ook al wel duidelijk geworden. Niet voor niets kocht hij de oude gebouwen van Staatsbosbeheer, want de gemeente wil hier een toeristische hotspot van maken. De oude luchtwachttoren uit de tijd van de Koude Oorlog, die vlakbij in het bos verscholen ligt, moet nog aangepakt worden, en er komen glow-in-the-darkfiguren (dierenpoten) op het fietspad dat al klaar is. Dat wordt een echt Beleefpad en er wordt nu aan fase 2 gewerkt, die loopt tot ’t Boshuys. Daarna behoort er nog een fase 3 te komen, zodat het pad helemaal naar de rotonde in de N375 kan worden doorgetrokken. Dat loopt echter wat vertraging op vanwege grondverwerving.

Voor Bert Pastoor zijn alle ontwikkelingen in ieder geval redenen genoeg om een voorzichtige start te maken met zijn Boshuys.