Grillroom La Bamba en café De Pastoor verwoest door brand (met video's van omwonende)

Hoogeveen - Bij La Bamba, een Turkse grillroom in de Hoofdstraat van Hoogeveen, brak in de nacht van zaterdag op zondag een zeer grote brand uit. Het vuur sloeg over naar café De Pastoor, dat ook verwoest werd.

Rond vier uur werd brand gemeld in de Hoofdstraat. Toen de brandweer ter plaatse kwam bleek het dak van restaurant/cafetaria La Bamba in lichterlaaie te staan. Het vuur greep snel om zich heen en verwoestte het pand vrijwel helemaal.

Woningen ontruimd

Naastgelegen woningen zijn door de hulpdiensten ontruimd.

Pastoor

Het vuur leek ‘brandmeester’ maar laaide weer op. Panden in de omgeving werden natgehouden, maar het naastgelegen pand waarin Café De Pastoor is gevestigd, vatte ook vlam. Het café en de woning erboven waren niet te redden. 

Noodmelding

Bij de brand kwam veel rook vrij. Zo hevig dat rond 6.30 de Veiligheidsregio een Noodmelding verzond om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te schakelen.

Ook waren er twee ambulances ter plaatse, meerdere personen werden gecontroleerd door het ambulancepersoneel. Niemand hoefde mee naar het ziekenhuis.

De brand trok veel bekijks. De politie hield deze mensen op afstand. Over het ontstaan van de brand is niks bekend.

Verdrietig

Loco-burgemeester Erwin Slomp van Hoogeveen kwam zich ter plaatse op de hoogte stellen van de situatie. ,,Dit is verschrikkelijk voor de uitbaters en eigenaren’‘, zei hij voor RTV Drenthe. ,,Eerst krijg je de coronacrisis en dan zijn er net plannen om maandag weer open te gaan en dan krijg je dit. Ik heb de beide eigenaren gesproken, zij zijn ongelofelijk verdrietig.’‘

Slopen

Om 7.44 uur trok de Veiligheidsregio de melding over de rookontwikkeling in. Een zogeheten sorteergrijper begon met de sloop van de panden (zie video hieronder) waardoor de brandweer kon starten met blussen binnen in de panden.

De naastgelegen panden: tabakswinkel Primera en Pand 3&40 zijn behouden. Er is wel sprake van rook- en/of waterschade. 

Bekijk de video's van een omwonende: