'De wereld gaat toe naar een climax’

Hoogeveen - Niet meer langs de deuren bij mensen om het geloof te verkondigen, niet meer met lectuurstands op het station of op de Hoofdstraat staan en geen samenkomsten meer in de Koninkrijkszaal aan de Wijsterseweg.

De coronacrisis heeft ook grote impact op de Christelijke gemeente van Jehovah’s Getuigen in Hoogeveen. Ouderling Timon van den Ende vertelt.

Op 12 maart werd wereldwijd al verkondigd dat alle vergaderingen en samenkomsten van Jehova’s Getuigen tijdelijk geen doorgang mochten vinden tot en met september van dit jaar. Ook het openbaar verkondigen van het geloof is tot nadere orde stilgelegd. Maar deze geloofsgemeenschap is goed voorbereid.

Online vergaderingen terugkijken kan bij deze geloofsgemeenschap al langere tijd. „In honderden talen”, vertelt Van den Ende trots. „Als je in een werelddeel leeft waar je niet fysiek naar vergaderingen toe kunt, dan is alles op de site www.jw.org terug te vinden.” In Hoogeveen is dat natuurlijk niet aan de orde. „De lockdown heeft ervoor gezorgd dat we fysiek niet meer bij elkaar kunnen komen in de Koninkrijkzaal en dat we nu dus alles online of telefonisch doen.”

Extra aandacht voor zieken en ouderen

De Christelijke gemeente van Jehovah’s Getuigen heeft ook ouderen en zieken in haar gemeenschap en daar wordt nu extra goed voor gezorgd. „Hoogeveen heeft twee gemeentes. We proberen om niet veel groter te zijn dan ongeveer 100 personen omdat je anders het sociale aspect mist. Als iemand ziek is gaan we er normaal heen, maar nu wordt al het contact online gehouden. Ook worden boodschappen gedaan voor mensen. We houden elkaar fysiek en mentaal in de gaten. Nu is iedereen nog veel alerter in verband met de uitbraak van het coronavirus.”

Huis-aan-huisrondes

Jehovah’s Getuigen staan bekend om hun huis-aan-huisrondes om het ‘goede nieuws van het koninkrijk’ te prediken. Ze geloven dat de mensheid zich in de ‘eindtijd’ bevindt, de laatste fase voordat God ingrijpt. Omdat ze geloven dat iedereen voor redding in aanmerking komt, proberen zij mensen te overtuigen van hun op de Bijbel gebaseerde boodschap.

Een teken, geen straf

„De dingen die nu om ons heen gebeuren, zien we niet als straf van God, maar wel als een teken dat de wereld naar een climax toegaat. Er gebeuren dingen die voorspeld zijn in de Bijbel, denk aan aardbevingen, natuurrampen en de uitbraak van virussen. Dat is wel een voorstelling van de laatste dagen. Wereldwijd is dit versterking van ons geloof, want zo staat het in de Bijbel (Lukas 21:11). De manier waarop dat nu gebeurt laat zien dat dingen heel snel kunnen veranderen.”