Centrum Hoogeveen krijgt desinfectiezuilen

Hoogeveen - Stichting Centrummanagement Hoogeveen is druk met het ‘coronaproof’ maken van het centrum. Vandaag worden verspreid door het centrumgebied zes zuilen geplaatst waar bezoekers hun handen kunnen desinfecteren.

De zuilen krijgen een plek op de Schutstraat ter hoogte van Greving & Greving, op de Hoofdstraat ter hoogte van het Schippershuis, Dierckxsens Menswear, The Readshop !pet en Hendriksen Mannenmode en in de Tamboerpassage. Om 18.00 uur neemt Jan Stam, voorzitter van de stichting, de nieuwe zuilen in gebruik. In elke zuil zitten twee gaten waar mensen hun handen in kunnen steken. Het apparaat wordt via een pedaal met de voet bediend. De zuilen, een soort kliko’s, worden elke avond door ondernemers binnengehaald, gereinigd en van nieuwe desinfectievloeistof voorzien. De totale kosten: 6.000 euro, die worden betaald door Stichting Centrummanagement.

Plan uitgewerkt

In opdracht van de gemeente heeft Stichting Centrummanagement een plan uitgewerkt voor een ‘coronaproof’, veilig en gastvrij centrum. Dit plan ligt momenteel ter goedkeuring bij de gemeente. Voor enkele onderdelen heeft de stichting de gemeente nadrukkelijk nodig. Diverse voorstellen moeten namelijk worden geregeld via een noodverordening, zodat ook handhaving mogelijk is. Ook zullen borden moeten worden geplaatst.

Zo ziet de stichting graag dat fietsers tijdelijk volledig uit het centrum worden geweerd. Tevens is het idee om eenrichtingsverkeer in de stegen tussen de parkeerpleinen en de winkelstraat in te stellen. Zolang fietsers nog welkom zijn, worden die gevraagd hun fiets tegen de cascade of bloemenbakken te plaatsen. Ondernemers dienen hun uitstallingsborden zoveel mogelijk tegen hun zaak te zetten. Dit alles om zoveel mogelijk ruimte op straat te creëren.

Natuurlijke breedte winkelstraten voordeel in Hoogeveen

,,Alle stadscentra hebben plannen gemaakt zodat bezoekers daar veilig kunnen vertoeven. Onderling worden ervaringen uitgewisseld. Daarnaast zijn wij als stichting aangesloten bij het Platform Nieuwe Winkelstraat, dat regelmatig webinars verzorgt, ook over dit onderwerp”, vertellen Janny Schenkel en Rick Greving, die zich samen met Heinri Schonewille bezighouden met het ‘cononaproof’ maken van het centrum. „Het grote voordeel dat Hoogeveen heeft, is de natuurlijke breedte van de winkelstraten. Het plaatsen van bijvoorbeeld een lijn in het midden van de straat om bezoekersstromen te leiden, waar steden met smalle winkelstraten veelal voor kiezen, heeft Hoogeveen om die reden niet nodig.”

Volgens Schenkel was het niet eens zo ingewikkeld om tot een goed plan te komen. ,,Wij weten exact wat speelt in Hoogeveen en wat knelpunten zijn. Dat heeft onder meer te maken met het Keurmerk Veilig Ondernemen, waarvoor wij 4 sterren hebben. Alle kwetsbare pleken zijn daardoor al in beeld.” Daarnaast stelt ze dat veel verantwoordelijkheid bij de ondernemers zelf wordt gelegd.

Groot knelpunt: openbaar toilet

Een groot knelpunt is het ontbreken van een openbaar toilet. Dat was sowieso al onderwerp van gesprek met de gemeente, maar staat nu bovenaan het wensenlijstje nu bezoekers aan het centrumgebied in verband met de landelijke coronamaatregelen voor toiletbezoek niet meer terechtkunnen in horecagelegenheid of winkels. Ook daarvoor heeft de stichting al een plan uitgewerkt. Greving legt uit: „Het gaat om een soort zeecontainer met daarin 17 of 18 toiletten. Na elk gebruik wordt de cabine gereinigd.” De kosten worden, wanneer de container de gehele zomer blijft staan, geraamd op 40.000 euro. Daarvoor is steun van de gemeente nodig. Offertes zijn al binnen. Greving: ,,Als het moet kan het openbaar toilet volgende week staan. Waar? Dat weten we nog niet.”