OM eist 7 jaar cel voor fatale overval restauranthouder Hoogeveen: hardwerkende burger op brute wijze beroofd en om het leven gekomen

Tegen hoofdverdachte Alifu W. (32) is donderdag zeven jaar gevangenisstraf geëist voor het plegen van een fatale overval op de Chinese restauranthouder Encheng Wang (45) uit Hoogeveen. Medeverdachte en plaatsgenoot Shirali M. (33) uit Den Haag hoorde voor de rechtbank in Assen twaalf maanden (helft voorwaardelijk) eisen.

W. bestuurde de auto die op de avond van 18 oktober 2018 hard tegen een muurtje aan het Kaaplaantje in Hoogeveen reed, vlakbij het Chinese restaurant in Hoogeveen. De verdachte had volgens de officier van justitie kort daarvoor een tas met tienduizenden euro’s afgepakt van Wang. De restauranthouder ging aan de auto hangen toen W. wilde wegrijden. De Hoogevener kwam door de klap van de auto tegen de muur om het leven.

Volgens de officier van justitie was sprake van een overval en geen sprake van een geldruil, zoals W. beweert. De restauranthouder zou de Hagenaar contant geld in euro’s geven in ruil voor Chinese valuta die ter plaatse op de bankrekening van Wang zou worden overgemaakt. Maar het geld werd niet overgemaakt.

Gevaar voor eigen leven

,,Waarom zou iemand met gevaar voor eigen leven aan een auto gaan hangen als een geldwisseling op rechtmatige wijze is gebeurd?”, vraagt de officier. ,,De verdachte wist dat hij geen recht had op het geld van de heer Wang, maar heeft het toch gepakt. Dat is diefstal.”

De bestuurder van de auto is er in de visie van de officier vervolgens bewust vandoor gegaan om de vlucht mogelijk te maken, waarna hij tegen het muurtje is gebotst. W. heeft zelf verklaard dat hij een klap op zijn hoofd heeft gekregen van de restauranthouder of de kok en bewusteloos is geraakt. De auto zou volgens de verdachte uit zichzelf zijn gaan rijden.

Camerabeelden

De officier vindt dat dit scenario mede op basis van camerabeelden ongeloofwaardig. ,,Het is wel aannemelijk dat hij kort na de botsing buiten bewustzijn is geraakt.” De officier vindt dat W. had moeten stoppen toen hij zag dat de restauranthouder aan zijn auto hing. ,,De enige conclusie die ik aan zijn handelen kan verbinden, is dat hij koste wat het koste weg wilde vluchten met het geld. Dat heeft de heer Wang het leven gekost.”

Medeverdachte M., die de bewuste avond met een eigen auto in Hoogeveen was, had volgens de officier ook een belangrijke rol bij het voorbereiden en het uitvoeren van het misdrijf. ,,Maar hij was niet betrokken bij het geweld.” In de auto van W. lagen een vuurwapen en een stroomstootwapen in een zak op de achterbank van de auto. De officier vindt dat er onvoldoende bewijs is dat de twee verdachten wisten dat de wapens in de geleende auto lagen.

Angst in laatste seconden van zijn leven

De verdachten hebben volgens de officier op zeer geslepen wijze een groot geldbedrag van de familie Wang afhandig gemaakt. ,,De angst van meneer Wang in de laatste seconden van zijn leven moet enorm zijn geweest. Zijn vrouw en kinderen moeten leven zonder hun echtgenoot en vader. De impact is ook groot geweest voor de maatschappij. Het feit dat een hardwerkende burger, die geen enkele kwaad in de zin heeft, op deze brute wijze is beroofd en om het leven is gekomen, doet veel mensen huiveren.” De strafzaak gaat verder met de pleidooien van de advocaten.