Personentrein botst op kar van tractor bij Hooghalen: Machinist overleden

Een personentrein is vrijdagmiddag op een spoorwegovergang bij Hooghalen op een kar gebotst, die achter een tractor zat. De machinist van de trein, een 58-jarige man uit Hardenberg, is daarbij om het leven gekomen. Er zijn daarnaast enkele gewonden in de trein gevallen.

De hulpdiensten rukten massaal uit, inclusief een traumahelikopter. Veel treinreizigers stonden langs het spoor. De machinist kwam bekneld te zitten en overleed volgens de politie ter plekke. De brandweer en ProRail haalden het slachtoffer uit de trein. De tractorbestuurder kwam met de schrik vrij, maar verkeerde in shock. 

De botsing vond plaats op de Oude Provincialeweg tussen Hooghalen en Beilen. De kar werd honderden meters meegesleurd. De klap was enorm, de voorkant van de trein was volledig vernield. 'Ik heb nog nooit zoiets gezien', aldus een politieagent ter plekke. 'De hele cabine is weg.'

Grote chaos

'Het was een grote chaos', aldus Marcel Knol die vrijdagmiddag in de trein zat. 'Een bijzondere ervaring. Het begon te trillen in de trein, er kwam stof vrij en de palen van de bovenleiding vielen om.' Marcel kwam er zonder kleerscheuren vanaf. Hij verliet de trein door een deur in te trappen.

De weg werd afgesloten in verband met de hulpverlening. Circa 50 passagiers van de trein werden opgevangen door hulpdiensten. Zij werden met bussen naar Assen gebracht.

Onderzoek

De betreffende spoorwegovergang wordt gebruikt door boeren om bij hun landerijen te komen. De politie start een onderzoek naar hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Het drone-team van de politie maakte daarbij overzichtsbeelden om zo het ongeval van bovenaf in kaart te brengen.

Het treinverkeer tussen Assen en Hoogeveen is tot maandagochtend 06.00 uur gestremd