Spoeddebat over gemeentelijke aankoop van winkelpand in Tamboerpassage

Hoogeveen - De oppositiepartijen in de gemeenteraad willen opheldering van verantwoordelijk wethouder Erik Giethoorn (CDA) over de gemeentelijke aankoop van een winkelpand in de Tamboerpassage.

Donderdag 28 mei is er een spoeddebat in de Hoogeveense gemeenteraad. De voltallige oppositie wil duidelijkheid over het proces, de afspraken, voorwaarden en bedragen. Het valt slecht bij de zes oppositiepartijen dat de gemeenteraad pas, met spoed, geïnformeerd werd toen een journalist van NDC, waartoe de Hoogeveensche Courant en het Dagblad van het Noorden behoort, vragen stelde over de transactie.

Onbekend bedrag

Hoeveel de gemeente voor het pand betaalt, wilde wethouder Giethoorn aan de media niet vertellen. Ook in een allerijl opgestelde brief aan de gemeenteraad staan geen bedragen genoemd.

Volgens een aantal partijen in de Hoogeveense raad is niet eerder gesproken over de aankoop van winkelpanden door de gemeente. De intentie was altijd om ondernemers een aantrekkelijke verhuisregeling voor te schotelen, stellen ze. Daarvoor was geld uit het binnenstadsfonds beschikbaar, waaronder 1,8 miljoen euro van de gemeente.

Volgens wethouder Erik Giethoorn zijn de fracties vorig jaar november echter tijdens een themabijeenkomst over het stadscentrum geïnformeerd over een aantal scenario’s om de verplaatsing van winkels naar het zogeheten kernwinkelgebied op gang te krijgen.

Met de aankoop van het voormalige winkelpand van Taska Lederwaren, bestaande uit drie units, wordt de gemeente formeel partij in de ontwikkeling van De Tamboerpassage. De Vereniging van Eigenaren (VvE) in de Tamboerpassage die, na een moeizame periode, sinds een paar maanden weer ‘constructief overleg’ voerde met de gemeente, vindt dat het vertrouwen weg is. Woordvoerder Jean Christophe Poiron laat weten dat de advocaat van de VvE een brief aan de raad stuurt en om spreektijd vraagt in de vergadering van 28 mei. ,,We voelen ons onwelwillend behandeld.’’