Grote Dorus brengt ode aan diamanten bruidspaar in Zuidwolde

Zuidwolde - Voor Lucas en Hennie Steenbergen was de verrassing woensdagmorgen groot: eerst bleken twee metershoge poppen in hun tuin geplaatst te zijn, er hing een spandoek met duidelijke tekst en toen het even na half tien was, kwam ook draaiorgel De Grote Dorus nog een aubade brengen.

Het echtpaar uit Zuidwolde kreeg zo een onvergetelijk 60-jarig huwelijksfeest in hun woning aan de Kerkenbosweg. Lucas, 86 jaar en nog steeds aardig fit, had niet zo heel best geslapen en was er al vroeg bij. Hennie had al in de gaten dat er buiten wat stond te gebeuren, want om zes uur bij zonsopgang was er wat drukte in de voortuin.

„Je zal het wel gedroomd hebben", zei Lucas tegen Hennie, maar dat had ze zeker niet. Alles bleek voor deze mooie dag geregeld door de familie, van koffie met gebak tot de poppen en het orgel. „Ik hou erg van muziek, maar kan het zelf niet maken", verontschuldigt Lucas zich bescheiden. „Wij konden eerst ook goed walsen", zei hij naar aanleiding van de Sneeuwwals die het orgel speelde. „Maar dat doen we nu naar niet, we willen niet vallen. Al is het gevoel nog steeds goed."

Boerderij

Ze komen allebei van een boerderij, hij uit Stuifzand en zij uit Veeningen. Hennie en Lucas leerden elkaar in 1954 kennen tijdens een dansavond bij Schrotenboer in zaal Zuidwolde, trouwden 6 jaar later en waren 40 jaar actief op hun boerderij op De Klosse in Echten. Twee zoons werden geboren, twee kleinkinderen genoten woensdag ook van het vrolijke tafereel in de Kerkenbosweg. Lucas zit vol verhalen over die agrarische tijd, maar constateert dat het goed is dat beide zoons een ander beroep hebben gekozen. „Boer zijn is nu niks meer aan", verwijst hij naar alle regeltjes die over de agrarische sector worden uitgestort.

Ze zijn allebei nog steeds als vrijwilliger betrokken bij Museum de Wemme, al doet Hennie (83) het wat rustiger aan, nadat ze na een val met de fiets haar kuitbeen brak en enige tijd moest revalideren. Hennie was ook 17 jaar penningmeester van de sjoelclub, een taak waar ze pas kort mee stopte. Kaarten in de Boerhoorn doen ze ook al lange tijd en de auto staat nog lang niet stil; de verveling slaat zeker niet toe bij Lucas en Hennie. En dat er een coronavirus heerst, accepteren de twee 80+’ers simpelweg. „Het is niet anders, je moet vooral je verstand gebruiken."