‘Wij zijn het levende bewijs dat voor ouderen genezing van het coronavirus mogelijk is’

Zuidwolde - Sinds vorige week donderdag zijn ze weer thuis in de Molenhof, na een verblijf van ruim vier weken in eerst het Scheper ziekenhuis en aansluitend in De Horst, beide in Emmen. Jantje en Lucas Zomer, beiden 85, uit Zuidwolde hadden corona en Lucas balanceerde op het randje van de dood.

„Maar wij zijn het levende bewijs dat ook voor ouderen genezing van het coronavirus mogelijk is, echter niet alleen op eigen kracht”, zegt Lucas een dag na thuiskomst monter.

Wat hen vooral goed heeft gedaan de afgelopen weken? De enorme hoeveelheid kaarten die ze hebben gekregen. „275 in totaal en dan tel ik de kaarten die nu ook thuis nog in de bus vallen er niet eens bij. Van familie, vrienden, bekenden. Zelfs uit Brazilië en Canada. Dat medeleven geeft zo ontzettend veel steun. Het is hartverwarmend en ontroerend. Onze dank is dan ook zeer groot”, laten ze dankbaar weten.

‘Fikse tik gehad’

Aan de telefoon vertelt Lucas: „Het gaat redelijk, maar we zijn er nog lang niet. We hebben een fikse tik gehad. We zijn kort voor de dood weggehaald. De dokter in Emmen belde onze kinderen en zei: ‘Hou voor jullie vader met het ergste scenario rekening. Het is zeer de vraag of zijn eigen lijf dit kan herstellen’.” Maar zie daar, zowel Jantje alsook Lucas herstelde wonderwel. „We zijn nog niet de oude, maar we voelen ons aanmerkelijk beter dan ruim vier weken geleden.” Lucas heeft nog te weinig zuurstof in het bloed, waardoor hij zich soms lamlendig voelt. Zijn echtgenote is behoorlijk opgeknapt maar kampt met lichamelijke klachten die al voor het coronavirus speelden.

Geen benul

Ze hebben werkelijk geen benul hoe of waar ze het virus hebben opgelopen. ,,We hielden ons strikt aan de afspraken. We gingen de deur niet uit, hielden 1,5 meter afstand en de kinderen deden onze boodschappen, die ze vervolgens buiten neerzetten.” Hoewel ze „ontzettend ziek” waren, zegt Lucas dat zelf niet zo te hebben ervaren. In totaal twaalf dagen hebben ze doorgebracht in het ziekenhuis, samen op één kamer, waar ze zuurstof toegediend kregen. Eenmaal aan de beterende hand werden ze overgebracht naar De Horst voor revalidatie. Daar hadden ze ieder een eigen slaapkamer, maar overdag waren ze ook hier samen. Lucas uit niets dan lof over het verzorgend personeel, maar eveneens over hun eigen vijf kinderen, die altijd voor hen klaarstaan. Momenteel krijgen ze dagelijks hulp vanuit het Tonckenshuys.

Verder zien ze thuis niemand, want bezoek is binnen de Molenhof nog niet toegestaan. „Wij zijn genezen verklaard en kunnen dus niemand meer besmetten. Maar we blijven ons keurig aan de regels houden, dus ook de 1,5 meter afstand tot de maatregelen zullen verruimen.”