Gezicht achter de deur: ‘Dit huis zit boordevol authentieke elementen’

Hoogeveen – Als ze het prachtige huis aan de Pesserstraat 9 in Hoogeveen mee konden nemen, dan hadden de huidige bewoners Richard Veldboer en Cathelijne Kiwitz dat zeker weten gedaan. Het ruime huis met mooie authentieke elementen is gebouwd in Amsterdamse School-stijl en heeft een tuin van 60 meter lang. Een geluk voor liefhebbers van authentieke jaren 30 woningen: het staat te koop.

De blauwdruk van het ontwerp van architect I.V.A. de Jonge hebben Cathelijne en Richard nog in een koker liggen in huis. ,,Mooi voor de volgende bewoners”, vertelt het stel enthousiast. De blauwdruk laat het huis van alle kanten zien en valt op door haar bijzondere vorm. ,,Het huis is in 1931 gebouwd en zit boordevol authentieke elementen. Kijk naar bijvoorbeeld de handgrepen. Die hebben dezelfde vorm als het dak. Ook hebben we allerlei oude kasten in huis. Sommige sluiten niet meer goed, daar zouden perfectionisten zich misschien aan ergeren, maar wij hebben ze nooit vervangen omdat we ze zo geweldig vinden”, vertelt Richard glimlachend.

Brede spouw

Het stel kocht het huis acht jaar geleden. ,,Ik wilde van alles aan het huis doen, denk aan nieuwe kozijnen en een nieuw plafond in de douche. Ik ben er niet aan toe gekomen. Wel zijn er opknapklussen geweest: nieuwe daken, een slaapkamer op zolder en de muren zijn geïsoleerd en dat is heerlijk in de winter. Dat was nog een flinke klus, want dit huis heeft enorme brede spouwmuren. Vroeger was het zo: hoe breder de spouw, hoe rijker je was.”

In de ruime woonkamer heb je uitzicht op de enorme tuin. ,,Een tuin op het westen en dus heb je de hele dag zon. Natuurlijk kun je onder de vele bomen in de schaduw zitten, maar we hebben ontzettend veel plezier beleefd aan de tuin”, vertelt Cathelijne.

Meteen verliefd op het huis

Cathelijne en Richard ontmoetten elkaar in 2012 en zij kwam van Amsterdam naar Hoogeveen. Beiden waren meteen verliefd op het huis. ,,Het heeft een prachtig karakter en we voelen ons hier echt thuis.” Toch gaan ze verhuizen. Wegens hun bedrijf Lifestyle Adventures willen ze graag naar het westen, het liefst vlakbij Utrecht. Veel van hun (outdoor)trainingen vinden daar plaats. Ook woont Cathelijne dan wat dichter bij haar familie. Met pijn in hun hart laten ze dit huis achter. ,,We zijn nog op zoek naar een mooie woning, maar als we dit huis mee zouden kunnen nemen, hadden we dat gedaan. Want zo’n woning vinden in het westen is bijna niet mogelijk.”

Het huis aan de Pesserstraat staat te koop voor 329.000 euro bij Goed Nieuws Makelaars. Bezichtigen is mogelijk op afspraak op donderdag 28 mei van 15.00 tot 18.00 uur en op vrijdag 29 mei van 15.00 tot 18.00 uur. Tot vrijdag 5 juni 18.00 uur is het mogelijk om online een bod uit te brengen.