Prijzen Kerst-Logo-Spel vallen in de smaak

Hoogeveen - Ze doet al jarenlang mee aan het Kerst-Logo-Spel maar viel nog nooit in de prijzen. Dat is in één klap goedgemaakt. Gretha Otten ging er vandoor met de hoofdprijs: een Quva-systeem ter waarde van 350 euro.

Hoewel de 61-jarige Hoogeveense wel even moest opzoeken wat je er allemaal mee kunt, is ze ermee in haar nopjes. „Ik hou van koken en vries vaak wat in. We hebben ook een eigen moestuin. Ik denk dat het voor mij heel praktisch is”, zegt ze blij. Het Quva-systeem (beschikbaar gesteld door Uniek Keukens), waarmee eenvoudig en handig voedsel te vacumeren is waardoor het langer vers en op smaak blijft en daarmee langer te bewaren is, lijkt met de Hoogeveense dan ook precies de juiste eigenaar te hebben gevonden.

Ze doet elk jaar mee aan het Kerst-Logo-Spel. „Wij maken de puzzel samen in de familie. Vooral het laatste deel is altijd lastig. De eerste jaren gingen we op een zondagmiddag nog wel eens Hoogeveen door, maar tegenwoordig lukt het om alles via het internet te vinden.”

Het geduld van de prijswinnaars werd dit jaar extra op de proef gesteld. Begin maart hadden ze al een telefoontje ontvangen dat ze een van de drie hoofdprijzen hadden gewonnen. Welke prijs precies, dat zou nog een paar dagen een verrassing blijven. In verband met alle coronaperikelen werd de prijsuitreiking bij Punt H echter wekenlang uitgesteld en daarmee bleef het voor de winnaars spannend. Tot maandagmiddag.

Stofzuiger

Joop Koopman hoopte stiekem op de stofzuiger. Zijn wens werd verhoord, want de 71-jarige inwoner van Stuifzand bleek de tweede prijs te hebben gewonnen: een stofzuiger van Jobo Schoonmaak met een waarde van 295 euro. „We waren precies aan een nieuwe stofzuiger toe. Die van ons is 20 jaar oud en mijn vrouw zei al: dit ding zuigt niet zo best meer.” Hij bekent dat vooral zijn vrouw en dochter puzzelaars zijn. „Zij doen al zolang het spel bestaat mee. Dit jaar heb ik ook maar eens meegedaan. En ja, vervolgens ga ik er met de prijs vandoor.”

Grinnikend voegt hij daaraan toe: „Mijn dochter heeft pech, want deze prijs is niet te delen.” Om daar direct aan toe te voegen: ,,Maar daar vinden we wel wat op.” Koopman noemt het Kerst-Logo-Spel een prima tijdverdrijf voor de winteravonden. ,,Ik vind het prachtig mooi om mee bezig te zijn. Het is een hele kunst om alle logo’s bij elkaar te krijgen. Soms stappen wij zelfs op de fiets of in de auto om de laatste logo’s nog op te zoeken. Dit jaar bleek dat niet nodig.” Zijn vrouw houdt het Kerst-Logo-Spel het hele jaar in haar achterhoofd, want ziet ze een nieuw logo in de Hoogeveensche Courant, dan wordt dat uitgeknipt en opgeplakt. Of ze volgend jaar weer meedoen? „Zeer zeker”, klinkt het vastberaden uit de mond van Koopman.

Koffieautomaat

Gerdie Tichelaar (35) uit Hollandscheveld sleepte de derde prijs in de wacht: een koffieautomaat van Lavazza compleet met koffie en tevens een theepakket. Deze prijs ter waarde van 225 euro werd aangeboden door Koops Koffie. Opnieuw een prijs die bij de juiste persoon is terechtgekomen, want Gerdie is een echte koffiedrinker. Eerlijkheidshalve bekent ze wel nog geen halfjaar geleden zelf een goede koffiemachine te hebben aangeschaft. „Maar ook deze komt goed terecht hoor. Misschien houd ik hem zelf en anders gaat ie wellicht naar mijn ouders.”

En dat laatste zou niet eens zo gek zijn, gezien het feit dat vooral haar moeder elk jaar zeer actief is met het Kerst-Logo-Spel. Met een lach vertelt de Hollandscheveldse: „Mijn moeder is zeer fanatiek. Ik schuif zo nu en dan aan en kijk mee, maar zij geeft de doorslag. Regelmatig komen tantes en ook buurvrouwen aan om met z’n allen te overleggen.” Eerder werden al eens VVV-bonnen gewonnen. „Die konden gemakkelijk worden gedeeld. Tja, dat is met een koffiemachine iets lastiger natuurlijk. Maar ook nu vinden we ongetwijfeld een oplossing.”

Alle overige winnaars hebben persoonlijk bericht ontvangen.

Op naar de 25e editie! 

Het is maar liefst de 24e keer dat het Kerst-Logo-Spel is gehouden. Wederom was het een enorm succes. De 25e editie zal aan het eind van dit jaar dan ook niet uitblijven. Op woensdag 18 december stond het Kerst-Logo-Spel in de Hoogeveensche Courant. Twee dagen later kwamen de eerste inzendingen al binnen. Tot 31 januari kon er worden ingeleverd en dat is massaal gedaan. In totaal zijn er 2465 inzendingen geteld, maar er zijn ongetwijfeld veel meer deelnemers aangezien lang niet iedereen de oplossing instuurt.

Wim Mol, verkoopleider Hoogeveensche Courant, blikte maandagmiddag tijdens de prijsuitreiking bij Punt H terug: „Wat moest er veel gebeuren. 210 logo’s met bijbehorende bedrijven oplossen. Wij hoorden van velen dat dat een flinke klus was. En eerlijk is eerlijk, dat is het ook. Maar daarbij vertellen de mensen die meedoen vaak ook dat het gelukkig een erg leuke bezigheid is.”

Weken geleden werden de winnaars van de eerste drie prijzen al gebeld, dat zij in de prijzen waren gevallen, maar in verband met het coronavirus en alle getroffen maatregelen heeft de uitreiking nog even op zich laten weten. Nu de maatregelen zijn versoepeld en het Noorden er relatief goed vanaf lijkt te zijn gekomen, werd het veilig en verantwoord genoeg geacht, mét natuurlijk extra maatregelen zoals het schoonmaken van deurklinken, tafels, krukken en vloer, om de prijsuitreiking alsnog te laten plaatsvinden.

Naamsbekendheid

Niet alleen de hoofdprijzen, maar ook alle andere prijzen, want er viel heel veel te winnen, zijn beschikbaar gesteld door de deelnemende ondernemers. Die waarderen het spel zeer, mede door de naamsbekendheid die zij erdoor krijgen. Niet voor niets geven zij vaak direct aan ook de volgende editie graag weer mee te willen doen. Het spel zorgt elk jaar eveneens voor veel enthousiaste en leuke reacties onder de puzzelaars. Menigeen neemt de moeite om dat op te schrijven bij de inzending. Voor de een is deelname inmiddels een traditie, voor de ander wordt het puur gezien als een sport, weer een ander hoopt bovenal op een prijs. En die kans op een prijs is groot. „In ieder geval aanzienlijk groter dan bij de Staatsloterij”, weet Mol.