5 tips voor het lenen van geld

Aangeboden door: Pricewise

Als je een grote aankoop wilt doen dan zou je ervoor kunnen kiezen om geld te lenen. Hierbij kun je kiezen voor een persoonlijke lening, maar ook voor een doorlopend krediet.

Bij een persoonlijke lening krijg je eenmalig een specifiek bedrag, wat met name handig is als je van tevoren al weet hoeveel geld je nodig zult hebben voor de aankoop. Een doorlopend krediet is beter indien je nog niet weet hoeveel het gaat kosten. Bij zo’n lening kun je namelijk zelf bepalen hoeveel geld je ontvangt, al is er wel een maximum bedrag.

Maandlast

Bij het afsluiten van een persoonlijke lening of een doorlopend krediet moet je een maandlast kiezen. Dit is het bedrag dat je maandelijks moet betalen aan de verstrekker van het krediet. Het bestaat gedeeltelijk uit de aflossing, het andere deel is rente. De laagste maandlast kan aantrekkelijk zijn, maar dit zal er logischerwijs voor zorgen dat de looptijd van de lening langer is. Met een hogere maandlast zal de rente juist lager uitvallen, terwijl je de lening ook sneller hebt afgelost.

Looptijd

Normaalgesproken sluit je een lening af met een doel. Meestal heeft dit doel een beperkte houdbaarheid, wat ook wel de economische levensduur wordt genoemd. Het is verstandig om de looptijd van je lening af te stemmen op de levensduur. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de lening nog moet aflossen op het moment dat je je aankoop al niet meer kunt gebruiken. Dit is bijvoorbeeld ook het geval als je een nieuwe auto koopt.

Oversluiten

Als je al één of meerdere leningen hebt en je nog één wilt afsluiten dan kun je ervoor kiezen om de lening over te sluiten. Dit is eigenlijk wel aan te raden. Het kan er namelijk voor zorgen dat je een voordeel krijgt bij je nieuwe lening. Ook zorgt het ervoor dat je financiën vele malen overzichtelijker zullen zijn. Bij bestaande leningen kun je ook denken aan een credit card of roodstand. Met behulp van een berekening kun je uitzoeken of het oversluiten van bestaande leningen voordelig kan zijn.

Vergelijk

Tegenwoordig hebben vrijwel alle Nederlanders een betaalrekening bij een grote bank. Als ze dan nog een financieel product willen nemen dan kijken ze vaak eerst bij hun eigen bank omdat ze daar al klant zijn. Toch is dit niet altijd een verstandig idee. DIt komt omdat de banken bij leningen niet altijd de goedkoopste aanbieders zijn. Het is dan ook van belang om eens alle mogelijke leningen te vergelijken zodat je de goedkoopste optie vindt.

Inkomensdaling

Bij het afsluiten van een lening is het verstandig om rekening te houden met een mogelijke daling van je inkomen. Alhoewel dit mogelijk niet valt te verwachten kan het alsnog gebeuren doordat je bijvoorbeeld ontslagen wordt. Ook zou je arbeidsongeschikt kunnen raken doordat je betrokken bent bij een ongeval of iets dergelijks. Dit kan ervoor zorgen dat je een stuk minder inkomen per maand zult krijgen. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat je je maandlast dan niet eens minder kunt betalen.