Lisa Scholtens gaat kloksimultaan blinddammen

Hoogeveen - Komende zaterdag vindt om 19.00 uur het eerste grote Fitter Brein online damevent plaats. Het event is voor iedereen, de activiteiten zijn gratis en er wordt blind gedamd door de 15-jarige drievoudig Nederlands damkampioene Lisa Scholtens van de Hoogeveense Dam Club.

Het is de eerste keer de het project van Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) een online damevent organiseert. Ook Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de VU Amsterdam, komt praten over de werking van je brein. Alle info vind je via: fitterbrein.nl

Live-analyses

Na het succes van DamDonderdag online (elke donderdag 15.30 uur een gratis toernooi op platform Lidraughts.org mét prijzen) staat nu het Fitter Brein online damevent voor de deur. Een avond gevuld met live-analyses van Wouter Sipma, Groninger damgrootmeester en topsporter van TeamNL KNDB. Ook zijn er damsimultaans en via een Q&A’s vraag je damkampioenen Jasmijn Scholtens en Vera Brunink van Fitter Brein het hemd van het lijf. Ook kun je een potje dammen tegen de Europese damkampioene Nicole de Vries of de Groninger student Floris Tol van Dammen4u.nl. Sipma ontvangt ook aansprekende gasten die wat vertellen over dammen in relatie met het brein, sociale binding, maatschappelijke voordelen, topsport etc.

Wereldwijde primeur

Voor het eerst kun je online blinddammen live volgen. Anders dan de naam doet vermoeden is dat niet dammen met je ogen dicht. In de wedstrijd damt Lisa tegelijk tegen drie personen. Ze ziet de speelschijven niet en speelt alle zetten uit haar hoofd. Het doel is zoveel mogelijk partijen in winst om te zetten. Haar drie tegenstanders zien hun eigen schijven wel. Wat het moeilijk maakt is dat Lisa niet alleen de schijven goed moet verplaatsen, maar ook rekening dient te houden met trucjes, valletjes en de opbouw van het spel. Daarnaast is haar strategie van groot belang. Ze krijgt ruim twee uur de tijd maar de tijd blijft doorlopen, ook al gaat ze naar het toilet. Het vergt concentratie, spelinzicht, spelkennis en talent. Het brein wordt enorm uitgedaagd. De maximale breincapaciteit zal worden ingezet door Lisa.

Krankzinnig

Online blinddammen is een unieke gebeurtenis. Volgens Hoogevener Zainal Palmans, coördinator van Fitter Brein, is dit een wereldwijde primeur. „Dat we zaterdag live gaan en iedereen mee kan kijken zorgt ervoor dat we groot bereik hebben, ik ben blij dat iedereen kan meegenieten van dit dynamische spel. Veel dammers kunnen niet blinddammen en al helemaal niet in simultaanvorm. In Rusland is het zelfs verboden, ze denken je er krankzinnig van wordt. Lisa is jong en getalenteerd, ik kijk enorm uit naar zaterdag. Blinddammen heeft iets magisch.”

Ook (blind)dammer Lisa heeft er zin in. Ze hoopt een breed publiek te trekken voor het Fitter Brein Event. „Dit is de eerste keer dat ik voor een groot online publiek blind dam. Het wordt een lange zit van zo’n drie uur. De oefensessies verliepen met ups en downs. Mijn laatste simultaan was op maandagavond tegen drie sterke jeugdspelers. Toen had ik de hele dag school gehad en was ik al best moe. Maar ik vind het hartstikke leuk. Ik hou wel van een uitdaging.” Maar wat gebeurt er nou in haar brein? „Ik zie zeg maar het dambord en de schijven in het brein als een hologram. De standen die onthoud ik dan zo goed mogelijk. Een partij is al lastig, maar drie al helemaal. Ik moet in mijn brein dus continu schakelen en geconcentreerd de kamers ingaan van elke partij.”

Hoogeveense tegenstanders

Lisa neemt het op tegen drie spelers van de Hoogeveense damclub: Sophie Blenkers (12), Delia Schouten (45) en Gerard Bruins (69). Alle drie vormen de doelgroepen waar Fitter Brein in haar maatschappelijke activiteiten op richt: jeugd, ondernemers en senioren. „Ik vind het vooral leuk dat als je net begint met dammen, dat je alleen maar steentjes ziet. Terwijl als je langer damt, dan zie je ook allerlei strategieën”, aldus Sophie. Ze kijkt al uit naar de blindsimultaan: „Lisa zit bij mij op de damclub. Ik zie haar vooral bij wedstrijden. Ik vind het erg knap dat zij zo goed kan blinddammen. Ik hou het blind net 6 zetten vol. Ik denk dat ik nu beter kan scoren dan als Lisa het dambord gewoon ziet. Ik heb dus wel een kans op winnen. Ik bedenk van tevoren welke strategie ik ga gebruiken.”

Delia heeft vroeger regelmatig thuis gedamd. Ze is de juf van Lisa geweest op basisschool CBS De Krullevaar. Toen haar dochter, Elise Schouten, meedeed aan het schooldammen werd het damvuurtje weer aangewakkerd. Tegenwoordig volgt ze onder begeleiding van trainer Jan Ekke de Vries de training voor ouders om nog beter te worden. „Ik vind het leuk om strategisch te moeten denken. Om een zetje te zien en op te bouwen. Als het dan lukt vind ik geweldig. Helaas lukt me dat niet zoveel, want ik ben ook behoorlijk impulsief.” Ze vindt het ontzettend knap dat Lisa blind damt. “Ik heb diep respect daarvoor.” Delia hoopt toch stiekem op een goed resultaat. „Ik zal erg goed mijn best doen, maar ben bang dat de uitslag niet zal verschillen als van onze voorgaande partijen.”

Gerard is al jarenlang de jeugdleider van de Hoogeveense Damclub. Hij heeft een schat aan damervaring en traint nog steeds in een seniorengroep. Hij heeft Lisa, toen zij op haar achtste op de damclub ging, zien opgroeien tot een sterke damster. “Ik vind het erg bijzonder dat zij al op jonge leeftijd kan blinddammen. Dit heb ik in al mijn damjaren nog nooit gezien.” Gerard heeft veel zin in de blindsimultaan.

Aanmelden is gemakkelijk en gratis

Doe zaterdag 23 mei mee met het Fitter Brein Online Damevent en speel in een simultaan tegen Floris of Nicole. Het duurt van 19:00 tot 22:00. De wedstrijden vinden plaats op het online damplatform lidraughts.org, Facebook, Instagram en YouTube. Voor alle informatie en je aanmelding ga je naar: www.fitterbrein.nl.