Klaas en Hillie vieren bescheiden feestje

Ruinen – Met een telefoontje van burgemeester Roger de Groot en toch wat bezoek aan huis hebben Klaas en Hillie Snijder-Broekman donderdag hun 65-jarig huwelijksfeest gevierd.

Ze ontmoetten elkaar 70 jaar geleden, op 26 maart 1950, voor het eerst buiten de feesttent op de grote kermis in Dieverbrug. Klaas kwam vanuit Uffelte en Hillie uit Ruinen, allebei met vrienden en vriendinnen. De klik was er direct. Na vijf jaar verkering besloten ze te trouwen op 14 mei 1955. Het echtpaar kreeg twee kinderen, Klaas en Roelie en er kwamen vijf kleinkinderen en tot nu toe twee achterkleinkinderen.

Klaas en Hillie kwamen allebei van de boerderij. „Mijn vader is al vroeg overleden. Ik deed alles op de boerderij: met de paarden, hooien, stal uit mesten, melken etc. Mijn zus deed het huishouden", vertelt Hillie. Klaas trok later bij de familie Broekman in omdat er werk aan de winkel was. Samen deden ze toen de boerderij.

Mechanisering

Eind jaren zeventig namen ze afscheid van de boerderij. „Omdat ons bedrijf door de verregaande mechanisering, met eerst zes en later twaalf koeien, niet meer lonend was. Ik ben toen in dienst gekomen van de Stichting Woningbouw Zuidwest Drenthe, de voorloper van Actium. 11 jaar later ben ik met vervroegd pensioen gegaan", verhaalt Klaas.

Hillie had er de meeste moeite mee om afscheid te nemen van de boerderij en bleef de dagelijkse werkzaamheden op de boerderij doen. Later hebben dochter Roelie en haar man de boerderij gekocht, afgebroken en er een nieuwe woning gebouwd. Ze wonen er nog steeds. „Ik kom er nog regelmatig om klusjes te doen of even om de krant op te halen", lacht Klaas.

Hillie mocht altijd graag volksdansen, vrouwenverenigingen bezoeken en zwemmen. „Ook had ik als hobby breien, later ging dit over in puzzelen. Ik mag graag thuis zijn en dat is nu, in tegenstelling tot Klaas, nog steeds zo. Hij fietst nog steeds zo nu en dan een rondje."

Muziekvereniging

Klaas is al 80 jaar lid van de muziek, eerst 15 jaar in Uffelte bij Concordia en de laatste jaar 65 jaar bij Crescendo in Ruinen, waar hij tot erelid werd benoemd. „Ik ben bij Crescendo jaren lang secretaris geweest en heb menig jeugdlid de eerste beginselen van het muziek maken bijgebracht. In de tussentijd heb ik ook nog gespeeld bij de boerenkapel de Knollenplökkers en het seniorenorkest in Meppel. Ik speelde altijd de bugel, deze geeft een fluwelen toon en is zachter dan de trompet. Ook mocht ik graag biljarten en vissen en voetbal kijken. Zelf heb ik tot mijn 27ste bij de vv Uffelte gevoetbald. Ik ben dan ook nog vaak zaterdags en zondags op het voetbalveld te vinden, maar door de coronacrisis is daar nu een abrupt einde aan gekomen. Verder heb ik de laatste jaren de mantelzorg van mijn schoonzuster op mij genomen."

Klaas en Hillie hadden graag hun huwelijksjubileum samen met vrienden, kennissen en familie willen vieren. Ook de gebruikelijke serenade van Crescendo mocht vanwege de coronacrisis niet gebracht worden. Ze wonen nog zelfstandig in hun geliefde Ruinen en genieten samen van hun oude dag.