Albert Haar krijgt de Zilveren Anjer

Zuidwolde – Albert Haar uit Zuidwolde krijgt de Zilveren Anjer als eerbetoon aan zijn vrijwilligerswerk voor de cultuur in Drenthe. Haar kreeg de onderscheiding nog niet opgespeld, dat gebeurt pas in het voorjaar van 2021. Wel kwam Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma vanmorgen bij hem thuis een persoonlijke brief en een bos bloemen overhandigen namens Prinses Beatrix.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds reikt de Zilveren Anjer ieder jaar uit aan drie vrijwilligers die zich bijzonder inzetten voor cultuur of natuur in Nederland. Dit unieke eerbetoon werd voor het laatst in 2005 in Drenthe uitgereikt, toen aan het echtpaar Van Groeningen.

Albert Haar (1949) is, zoals ze het in het Drents noemen, van het anfieteren, het aanjagen. Hij heeft ontzettend veel in gang gezet in zijn provincie Drenthe, muziek, taal en erfgoed kunnen rekenen op zijn volle belangstelling. Haar was één van de initiatiefnemers en presentatoren van De Literaire Hemel, een talkshow met schrijvers in het culturele café De Amer in het dorp Amen. Tevens was hij medeoprichter en conservator van het C+B Museum, gewijd aan de legendarische Drentse bluesband Cuby & the Blizzards.

Het Drentse Boek

De inwoner van Zuidwolde was samen met plaatsgenote Marga Kool en Meppeler Jan Nefkens oprichter van de stichting Het Drentse Boek; de stichting is nog steeds gevestigd in museum De Wemme in Zuidwolde. Tevens was hij medeoprichter van de federatie Sont en bestuurslid van de Drentse Schrieverskring. Albert Haar was als pionier werkzaam bij Radio Drenthe en later tevens als programmaleider bij RTV Drenthe. Dat zijn betekenis voor de Drentse cultuur groot is, moge duidelijk zijn. De verbindende kracht maakt hem volgens de mensen van het Cultuurfonds van onschatbare waarde voor de Drentse samenleving. Albert Haar is ook al weer heel wat jaren raadslid voor de fractie van D66, van 1987 tot 1990 in de oude gemeente Zuidwolde – hij volgde Marga Kool op die statenlid werd - en sinds 2010 onafgebroken in de gemeente De Wolden.

Zeventigste Zilveren Anjer

Het is dit jaar de zeventigste keer dat de Zilveren Anjer wordt toegekend: sinds 1950 bestaat dit eerbetoon van het Prins Bernhard Cultuurfonds voor personen die zich vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor cultuur of natuur in Nederland.