‘Durf om hulp te vragen bij STiB’

Hoogeveen - STiB Hoogeveen bestaat dit jaar 25 jaar. En dat is niet voor niets. STiB helpt. STiB loont.

STiB is vóór ondernemers en dóór ondernemers. STiB heeft een no-nonsense mentaliteit. STiB deelt; delen is vermenigvuldigen. Gewoon omdat het bij het ontwikkelen van plannen en/of het opstarten van een bedrijf fijn is om gebruik te maken van de kennis en ervaring van andere lokale ondernemers. Gewoon omdat het prettig is om te sparren met medeondernemers. Ondernemerschap moet je vieren. STiB Hoogeveen viert haar 25-jarig bestaan door met STiB-klanten nog eens van gedachten te wisselen.

We gaan in gesprek met de 43-jarige Nael Adam Sisalem. Hij begon begin dit jaar voor zichzelf met een adviesbureau. Hij helpt Pools en Arabische sprekende gastarbeiders bij het regelen van alle officiële zaken die noodzakelijk zijn om in Nederland te kunnen werken en wonen. Sisalem spreekt Nederlands, Pools en Arabisch en heeft talent voor cijfers en procedures; expertises die het bestaansrecht voor een adviesbureau bleken te zijn.

Pools en Arabisch

Sisalem woont zelf inmiddels zeven jaar in Nederland en werd anderhalf jaar geleden werkeloos. Als vrijwilliger zette hij zich voor de gemeente en het UWV in om Pools en Arabisch sprekende gastarbeiders en immigranten te helpen bij het aanvragen en of het regelen van een inschrijving, uitkeringen, toeslagen, verzekeringen, DigiD en het doen van belastingaangiften. Er was een grote interesse, ook van immigranten die niet via uitkeringsinstanties doorgestuurd werden. Een verdienmodel kwam in zicht. Er bestaan meer bedrijven in Nederland die zich richten op deze doelgroepen, maar er was er nog geen in Noord-Nederland.

STiB Begeleiding

„Het UWV in Emmen adviseerde mij om contact op te nemen met STiB in Hoogeveen om te onderzoeken of mijn wens echt bestaansrecht had”, vertelt de enthousiaste ondernemer. Het bleek een goede zet. STiB hielp met het maken van een ondernemingsplan en dacht mee over een verdien- en schaalbaar businessmodel. Adam maakt nog steeds gebruik van een STiB-coach: „We evalueren regelmatig de behaalde resultaten en sparren over kansen in de markt.” Adam vindt de coaching prettig en het geeft hem een veilig gevoel dat er iemand met hem meekijkt die kennis van zaken heeft.

Online

De beperkingen van de coronamaatregelen komen in de opstartfase natuurlijk slecht uit. Gelukkig heeft Adam nog weinig vaste kosten. Hij kan zijn klanten goed online te woord staan. Veel instellingen zijn wel bereikbaar, maar niet fysiek te bezoeken. Juist dat biedt kansen voor zijn adviesbureau, want veel van wat men moet regelen kan online alleen in het Nederlands. Op een locatie spreken deskmedewerkers vaak Engels of wordt een (online) tolk ingezet. Een tolk die online de weg weet en de procedures kent, blijkt onmisbaar tijdens de coronacrisis.

Tip voor ondernemers

De trotse Nael Adam Sisalem wil zijn collega-ondernemers een hart onder de riem steken met het advies om doelen en dromen na te blijven najagen. „Zet gewoon de eerste stap, durf om hulp te vragen bij STiB, durf je kwetsbaar op te stellen, werk vervolgens hard en wees niet bang”.