Het Portret: 'Ik ben in het verkeerde land geboren'

Hoogeveen - Een bijzonder hobby of gewoon een bijzonder mens. De Hoogeveensche Courant laat regelmatig iemand aan het woord in de reeks Het Portret.

Wie langs het huis rijdt van Harry Duiven in Elim kijkt zijn ogen uit. Je waant je even in Amerika en dat is niet voor niets. Harry is van kleins af aan verknocht aan de Verenigde Staten. „Ik vind Amerika gewoon super. Ik zeg ook altijd dat ik in het verkeerde land ben geboren. Ik wilde wel in de tijd van Elvis in Amerika zijn.”

Zijn liefde voor het land, is doorgegeven door zijn vader. „Hij had altijd Amerikaanse auto’s, een dikke v8, luisterde altijd naar Amerikaanse muziek en keek naar de films <italic>Smokey and the Bandits, Dirty Harry en Dukes of Hazzard. Daardoor denk ik dat de liefde voor Amerika is ontstaan. Mijn vrienden noemen me ook een redneck, ik leef in mijn eigen wereld met ook een dikke v8, een Harley Davidson en een crossmotor. Ik leef op die voet. Ik eet, feest en geniet van het leven. Uiteindelijk leef je maar een keer.”

Harry heeft een mancave, bar en werkplaats in een. „Als ik daar aan het werk ben, heb je gewoon het gevoel dat je in het zuiden van Amerika bent, Louisiana, Alabama, Dixieland en vergeet ik gewoon alles. Het mooiste uit mijn verzameling is toch wel mijn Ford Galaxie 500 en mijn Elvis-verzameling. Ook is hij dol op motorrijden in Amerika. „De grote wegen, het eten, de muziek, het bikergevoel komt dan helemaal naar boven.”

Maar Harry is niet de enige die van grote Amerikanen houdt. „Veel vrienden van mij hebben er een. Elke week ga ik naar maat Bas Neutel in De Krim om samen met de auto’s bezig te zijn. Mijn tip: mannen, schaf allemaal een dikke Amerikaan aan, je bent meteen verliefd. En mensen, blijf sterk. Samen kunnen we corona aan.”