Toon Hermans Huis Drenthe in coronatijd

Hoogeveen - „Juist binnen het Toon Hermans Huis Drenthe (THHD) weten we hoe belangrijk het is om te delen met anderen wanneer je het even moeilijk hebt. Daarom zijn we opgericht! En nu heeft ook het THHD de deuren moeten sluiten.” Joke Dijkema, coördinator van het THHD, zegt het met verdriet in haar stem.

Toch vervolgt ze positief: „Gelukkig kan delen wel, al is het niet op de manier die we gewend zijn: elkaar zien, spreken, samen iets doen, een arm om de ander kunnen leggen.”

De activiteiten die gepland stonden zoals workshops, lezingen, gastlessen et cetera zijn uitgesteld. Maar er zijn ook dingen die wel gebeuren. Omdat wie te maken heeft met kanker juist geconfronteerd kan worden met onzekerheid en angst over de effecten van het coronavirus op ziekte en behandeling. Joke Dijkema vertelt: „We hebben een extra nieuwsbrief uit laten gaan, om iedereen een hart onder de riem te steken. De verschillende activiteiten en praatgroepen die normaal samenkomen in het Toon Hermans Huis Drenthe hebben nu onderling meer contact via WhatsApp-groepen en natuurlijk wordt er ook gebeld om elkaar zo te ondersteunen. Er is ondertussen een mindfullcursus online geweest, die waarschijnlijk nog een keer wordt herhaald. Volgende week wordt er via ZOOM met elkaar koffie gedronken. Opgave kan via e-mail: info@thhd.nl.”

Extra spanning

Wie vragen heeft kan mailen naar datzelfde adres. Volgens de coördinator is daar tot nu toe niet zo veel gebruik van gemaakt. „Veel van onze gasten zijn mensen die al langer geleden kanker hebben gehad en niet meer zo vaak naar het ziekenhuis hoeven voor controles of behandelingen. Natuurlijk geeft het onzekerheid wanneer die uitgesteld worden, want elke controle is spannend, hoe lang je ook ‘genezen’ of ‘stabiel’ bent verklaard. Dus uitstel geeft weer extra spanning. Voor mensen die nu in een actief behandeltraject zitten is dat nog vervelender.”

Om aandacht te besteden aan de RIVM-regels is voor de bezoekers van het THHD niet zo lastig, weet Dijkema, „want die kennen veel van onze gasten al. Veel mensen hebben een verminderde weerstand of hebben zo’n periode gekend, zij volgden die regels daarom al. Het is wel bizar dat nu iedereen om je heen volgens dezelfde voorschriften moet leven.”

Ondertussen zitten de vrijwilligers van het Toon Hermans Huis Drenthe, met inachtneming van alle RIVM-voorschriften, niet stil. Zij zijn aan het opruimen geslagen en er wordt een nieuwe lay-out voor de activiteitenkalender ontworpen. Tevens wordt nagedacht over hoe financieel het hoofd boven water gehouden kan worden. De coördinator legt uit: „Er zijn nu minder sponsoractiviteiten terwijl we hebben het geld zo hard nodig hebben.”

Het Toon Hermans Huis Drenthe, gevestigd in Het Klooster aan de Brinkstraat, blijft in ieder geval tot 1 juni gesloten.