Grote brand in plastic-opslag bij vuilverwerker Attero in Wijster onder controle

De grote brand die zaterdagavond begon bij vuilverwerker Attero in Wijster is onder controle. De brandweer gaf om 21.15 uur het sein 'brand meester'.

Het NL Alert is ingetrokken. Dat was eerder gegeven omdat de wijde omtrek last had van de dikke zwarte rook.

De brand woedde in een plastic-opslag van Attero. Volgens de woordvoerder van Veiligheidsregio Drenthe brandden twee rijen balen met het restproduct van plastic korrels over een oppervlakte van 30 bij 60 meter en met een hoogte van 10 meter.

Een derde rij werd door de vlammen bedreigd. De brandweer probeerde met water en schuim te voorkomen dat de brand naar de derde rij zou overslaan.

'Blussen kan lang duren'

,,Het kan nog wel een forse tijd duren voor dit voorbij is’‘, zei woordvoerder Marcel van Alphen eerder op de avond. ,,Het schuim moet van elders komen, dat neemt ook wat extra tijd in beslag.''

Brandweer uit onder meer Hoogeveen, Assen, Westerbork, Beilen, Emmen, Dwingeloo, Havelte en Noordwijk hielp mee met de bluswerkzaamheden. De wijde omgeving was afgezet.

Er zijn metingen verricht naar eventuele extra giftige stoffen in de rook. Het RIVM gaat zondag monsters nemen in de omgeving.

De rookwolken dreven richting Hoogeveen. Omwonenden werden gewaarschuwd ramen en deuren te sluiten. Er werd een NL Alert afgegeven voor Hoogeveen en omgeving. De brandweer in het 30 kilometer verder gelegen Dedemsvaart waarschuwde bewoners ook voor de rook.

De brand werd ontdekt door medewerkers van Attero op het terrein. Hoe het vuur is ontstaan is nog niet bekend gemaakt.