Op jacht naar beren

Hoogeveen - Beren voor de ramen hebben in korte tijd Hoogeveen veroverd. Groot, klein, opvallend gekleurd, onopvallend tussen een paar bloempotten, alles kan, zolang de kinderen tijdens een wandelingetje maar op berenjacht kunnen.

Het idee is overgewaaid uit Australië en Engeland. Inspiratie ervoor is geput uit het kinderboek Wij gaan op berenjacht van Michael Rosen. Het idee achter berenjacht is dat de kinderen wat te doen en te kijken hebben tijdens het halen van hun frisse neus. Het is geen competitie wie de meeste beren ziet en het is ook niet de bedoeling dat speurders in grote groepen de straat op gaan, waarschuwen de initiatiefnemers. Gewoon met je gezin tijdens een wandeling op berenjacht. In Hoogeveen gaan er al kinderen op pad om de beren op te sporen.

Hoogeveen telt welgeteld twee Facebookpagina’s Berenjacht Hoogeveen. Erika Santinge uit Hoogeveen is de initiatiefnemer van de eerste Facebookpagina die werd aangemaakt. Deze werd gisteren online gezet. ,,Er worden ontzettend veel foto’s van beren geplaatst”, vertelt Erika blij. ,,Het initiatief werd ook al opgezet in Nieuw-Weerdinge en Emmer-Compascuum, waar ik buurtwerker ben. Ik wilde het idee eigenlijk ook in Hoogeveen lanceren, maar bedacht me wel dat het veel tijd zou kosten. Ook is mijn netwerk niet zo groot omdat ik nog niet zo lang in Hoogeveen woon. Toch kreeg ik nadat de pagina was aangemaakt meteen lidmaatschapsverzoeken. Ik beheer de pagina nu met een andere Hoogeveense dame.”

Overal worden dus knuffels voor de ramen gezet en de reacties zijn volgens Erika heel positief. ,,Dit zorgt voor verbinding tussen mensen en kinderen kunnen in beweging komen, ze kunnen hierbij de maatregelen in acht houden. Er is zelfs een afstreepkaart op gepubliceerd. Kinderen kunnen dan afstrepen als ze weer een beer hebben gevonden. Er zit geen winelement in, maar leuk is het wel. Veel kinderen houden nou eenmaal van speuren.”