Snoekbeet geen reden voor extra maatregelen in recreatieplas Schoonhoven

Hoogeveen - Hoogeveen neemt geen maatregelen naar aanleiding van het bijtincident door een snoek in recreatieplas Schoonhoven bij Hollandscheveld. Dat heeft de gemeente dinsdag laten weten.

Het college volgt daarmee het advies van Bureau Waardenburg uit Culemborg dat onderzoek deed naar de visstand. Volgens het bureau is het zeer aannemelijk dat de beet die een 11-jarig meisje uit Meppel afgelopen zomer opliep, is veroorzaakt door een snoek.

Het bijtincident zorgde destijds voor veel commotie. De moeder van het meisje zette het voorval op Facebook om mensen te waarschuwen dat dit kan gebeuren.

Zeer uitzonderlijk

Het adviesbureau stelt dat dit incident zeer uitzonderlijk is. ,,De vis heeft zich vergist en het been van het meisje aangezien als prooi’’, staat in het rapport. ,,Normaal gesproken bijten snoeken niet als het object te groot is om prooi te zijn. Daarnaast staan snoeken niet bekend als territoriaal of agressief naar mensen.”

Herhaling van dit voorval is hoogst onwaarschijnlijk, maar niet ondenkbaar, concluderen de onderzoekers.

Uit het onderzoek naar de visstand kwam naar voren dat het water van Schoonhoven ecologisch goed in balans is. Bij goed zwemwater hoort een goed functionerend ecosysteem, geeft de gemeente in een persbericht aan.

,,Daar hoort ook een goede balans in de visstand bij”, meldt de gemeente. ,,In dit type watersystemen dragen snoeken bij aan een zelfregulerend ecosysteem. Het wegvangen van snoeken zou daarom de waterkwaliteit verslechteren.”

Gevlekte Amerikaanse rivierkreeft

Om te bepalen welke vis in Schoonhoven zit en hoeveel exemplaren (naar schatting) is gebruik gemaakt van twee vangmethoden: elektrovisserij vanuit een boot en een net van 250 meter breed dat over de bodem sleept. In de recreatieplas zijn volgens de onderzoekers zeven soorten vissen aangetroffen en een exoot: een gevlekte Amerikaanse rivierkreeft.

Naast meerdere kleinere snoeken zijn er twee grote snoeken gevangen van 99 en 120 centimeter. Nagenoeg alle grotere gevangen snoeken waren mager. Volgens deskundigen kan dit duiden op een te kort aan voedsel.

Twee uitschieters

Het onderzoek wees verder uit dat er vooral veel brasem en baars in de plas aanwezig is. Het aantal snoeken wordt geschat op zeventien stuks per hectare. Met name snoeken in de lengteklassen tussen de 30 en 70 centimeter zijn goed vertegenwoordigd, met dus een tweetal uitschieters van 99 en 120 cm.

Recreatieplas Schoonhoven bestaat uit twee afzonderlijke plassen; een grote plas van 10 hectare groot met een maximale diepte van 1,60 meter, en een kleine plas van ongeveer een halve meter diep. De plas wordt hoofdzakelijk gebruikt als zwemwater. Bij de plas is een horecagelegenheid met strand.