Voedselbank verrast door voedselhulp uit onverwachte hoek

Hoogeveen - Spontane voedselgiften. De Voedselbank Hoogeveen is er blij mee nu de toelevering van restpartijen uit de supermarkten opdroogt. De komende weken kan de Voedselbank nog pakketten uitdelen aan de 170 gezinnen die ingeschreven staan. Weliswaar op een aangepaste manier.

Van wijkvereniging De Weide kreeg de Voedselbank tientallen paasmandjes met chocolade eitjes en een paashaasje. „De paasmandjes stonden al klaar voor het paaseieren zoeken op 13 april. Maar dat gaat niet door”, laat voorzitter Hein Akerboom op Facebook weten.

Bigshoppers

Op Facebook werd ook een actie gestart door Patricia Volbeda uit Noordscheschut. Bezorgd om de mensen die minder middelen hebben om de komende periode door te komen deed zij een oproep om voedsel te doneren. Hiervoor zette zij een bigshopper voor de deur van haar woning aan de Jan Naardingweg, waar mensen eten in konden stoppen. ,,Dit kan een blik met groente zijn of koeken, koffie, thee, verzorgende producten wees creatief”, riep ze op. Het werden in een paar dagen tijd maar liefst 9 bigshoppers, een aantal dozen en nog wat kleine tassen. „Maandagochtend hebben we het weggebracht. De auto zat bomvol.”

‘Echt verrast’

„Door deze actie werd ik echt verrast”, vertelt voorzitter Henk Brouwer van de Voedselbank Hoogeveen. „Van de supermarkten komt nu echt bijna niets. Van een van de winkels waar we normaal veel krijgen, hadden we deze keer een enkel bakje met vis. Dat laat zien hoe het staat met de hamsterwoede.”

Toch zegt de voorzitter dat het de komende paar weken nog wel lukt om voedselpakketten uit te delen. Maar het zijn hectische tijden. „Ik loop de hele dag met de telefoon van de Voedselbank in de hand. Veel klanten maken zich zorgen of wij nog wel uitgeven. Daar doen we hard ons best voor.”

1000 bigshoppers nodig

Rekening houdend met besmettingsgevaar van het coronavirus zijn vorige week de pakketten geplaatst op een tafel bij de garagedeur. „Het overpakken in eigen tassen duurde echter erg lang. We proberen daarom aan 1000 bigshoppers te komen, zodat ze die zo kunnen pakken. AH heeft er al wat toegezegd, Jumbo gaat kijken of we zij er kunnen bestellen en de Aldi hebben we gemaild. De komende tijd gaan we meer structuur brengen in het vullen van de pakketten zodat de vrijwilligers elkaar niet in de weg lopen.’

De Voedselbank Hoogeveen geeft steun aan 170 gezinnen. Om de twee weken krijgen 75 gezinnen een pakket.

Dorpsactie is verlengd

De actie in Noordscheschut gaat in ieder geval nog door. ,,Ik heb nog altijd een bigshopper buiten staan en er komen nog steeds nieuwe levensmiddelen in", vertelt Patricia. Ze heeft sinds gisteren ook hulp van de Spar supermarkt in het dorp. Daar is een winkelkar neergezet waar men ook producten in kan doen.