Bruiloft geannuleerd wegens coronacrisis? ‘Een flinke domper’

Hollandscheveld - Het zal je maar gebeuren. Al een jaar of meer geleden alles tot in de puntjes geregeld voor je droombruiloft, de bruidsjurk en het pak liggen klaar en dan krijg je plots te horen dat de trouwerij zoals jij hem in gedachten had, niet door kan gaan. Een nachtmerrie die helaas waarheid is geworden voor heel wat bruidsparen, maar ook voor anderen die een feest te vieren hadden.

Een van de pechvogels is Denise Kieft. De 30-jarige Denise woont samen met haar partner Johan de Groot in Ane en werkt bij De Berkenhof in Fort. Denise en Johan zouden op 3 april hun huwelijksfeest vieren in Zaal- en Partycentrum Schoonhoven. „Dat onze bruiloft geannuleerd moest worden is een flinke domper”, laat ze teleurgesteld weten. „Je hebt alles tot in de puntjes geregeld, er heeft heel veel tijd in gezeten en je leeft er natuurlijk echt naartoe. Het is voor ons dé grote dag.”

Begrijpelijk

Johan en Denise begrijpen de beslissing van de overheid echter zeer zeker. „Wij hadden voor overdag onder de 100 mensen, maar voor de avond zaten wij in totaal op meer dan het dubbele. De besmettingskans is groot, dat risico wil je niet lopen. Niet voor jezelf, maar ook niet voor een ander.” Ze mochten hun huwelijksfeest overdag wel door laten gaan, maar hebben daar vanaf gezien. „We hebben besloten het te verplaatsen.”

De datum waarop Denise en Johan zouden gaan trouwen, 3 april, was niet zonder reden gekozen. De opa van Johan was op 3 april jarig. „Dit hadden we met zijn oma overlegd, die het een mooi gebaar vond.” Het stel heeft al een nieuwe datum gekozen, maar houdt die nog even voor zich. Denise legt uit: „Vooral in verband met de onzekere tijd van nu, kan het maar zo zijn dat het weer geen doorgang kan vinden. Wat betreft de locaties, band, fotograaf en dergelijke, bijna allen kunnen ook op de nieuwe datum, dat is een geluk. Slechts voor enkele zaken hebben we een ander moeten regelen.”

Volgens Denise kwam er al met al behoorlijk wat kijken bij het annuleren van de bruiloft en het opnieuw organiseren daarvan. „Ik ben er maandag 16 maart de hele dag voor gaan zitten en heb heel wat gebeld en gemaild. Aan het einde van de dag was het meeste geregeld. Iedereen heeft er begrip voor, niemand kan hier iets aan doen. Het is complete overmacht, iedereen lijdt hieronder.”

Klein wereldje

De bruid-in-spé laat weten dat alle ontwikkelingen rondom het coronavirus inmiddels wel erg dichtbij komen. „Ik werk in de zorg. De regels zijn in mijn werk erg aangescherpt. Je wordt echt in een klein wereldje gezet. Maar niet alleen dat, voor de zorgvragers vind ik dat nog het ergste. Ze hebben al zo'n klein wereldje en nu mogen ze hun kinderen of andere familie niet eens zien. We proberen dit op te lossen met videobellen of skype. Ze krijgen ook kaartjes en tekeningen van kinderen.”

Johan werkt normaal gesproken vier dagen buiten de deur als voervertegenwoordiger, maar zijn werk is nu geminimaliseerd tot één of twee dagen per week. Daarnaast werkt hij thuis bij zijn ouders op het melkveebedrijf. Denise: „Het is goed dat er nu scherpere maatregelen worden getroffen. Om het coronavirus de kop in te drukken is een stevige aanpak nodig. Wij zijn, en met ons vast veel meer mensen, erg benieuwd wat dit gaat brengen qua stikstofuitstoot. Want dit is nu in een vergeten hoekje gedrukt. Ook wat de zaken rondom het fosfaat betreft staat een groot vraagteken. Maar het is natuurlijk voor elke sector onzeker wat dit alles gaat brengen. We hopen op een goede afloop. Let op jezelf en op elkaar!”

Voor de feestgelegenheden is het een enorme strop. „We hebben alle feesten en partijen moeten afgelasten. Maar het kan nu eenmaal niet anders”, zegt Ellen Bouwmeester van Zaal- en Partycentrum Schoonhoven gelaten. In het weekend van 14/15 maart waren alleen al twaalf feesten geannuleerd in de horecagelegenheid in Hollandscheveld. „We zijn nu druk bezig om alles te verplaatsen naar nieuwe data. Dat is een enorme klus en niet voor iedereen even makkelijk. Veel bruidsparen willen graag op een vrijdag trouwen, maar wij zitten een jaar van tevoren op de meeste vrijdagen al vol. Wij doen in ieder geval ons uiterste best om alles zo goed mogelijk te regelen.”

De uitbraak van het coronavirus komt voor de feestgelegenheden op een wel erg vervelend moment, omdat juist vanaf maart het seizoen begint. „We gaan behoorlijk wat inkomen missen. Dit moet geen maanden gaan duren. Onze vaste kosten gaan immers wel door en we hebben negen personen in dienst. Dit is voor velen een strop. Maar het belangrijkste van alles is de gezondheid van de mensen, dat er zo weinig mogelijk mensen sterven. Dat staat echt voorop”, vindt Bouwmeester. Ze vreest voor wat er nog komen gaat. Ze is zelf uitermate voorzichtig. „Als ik bijvoorbeeld zie dat er veel kinderen in de speeltuin zijn, wat opvallend genoeg nog gebeurt, dan laat ik mijn kinderen daar niet spelen.”