Het Portret: ‘Kijk eens om je heen! Er is zoveel moois!’

Hoogeveen - Een bijzonder hobby of gewoon een bijzonder mens. De Hoogeveensche Courant laat regelmatig iemand aan het woord in de reeks Het Portret.

Naam: Sina Oosterhof – Scholing

Getrouwd, 2 kinderen en 4 kleinkinderen

Leeftijd: 63 jaar

Woonplaats: Hoogeveen

Hobby: schilderen/tekenen

Sina schildert al 12 jaar. Regelmatig riep ze dat ze wel eens een poging wilde doen om te gaan schilderen. „Uiteindelijk is dat er van gekomen toen ik een workshop aquarelleren deed met mijn schoonzussen. Dit vond ik erg leuk! Het is ontspannend en je kunt je creativiteit erin kwijt. De cursusleidster van de workshop gaf toen aan dat ik verder zou moeten gaan met tekenen/schilderen en lessen zou moeten volgen omdat ze vond dat het wel ‘in me’ zat.”

Sina vindt het schilderen erg ontspannend en ze kan er haar creativiteit in kwijt. „Ik zou veel meer tijd willen besteden aan het schilderen, maar dit gaat nu niet omdat ik deze hobby doe naast een baan, vrijwilligerswerk en sport. Daarnaast is het voor ons erg belangrijk om zoveel mogelijk te genieten van onze kinderen, kleinkinderen en familie.”

Haar inspiratie haalt ze uit vele dingen. Ze werkt dan ook niet op een manier, maar pakt er ook regelmatig acrylkrijt en potloden bij. „Het werken met verschillende materialen vind ik een uitdaging. Ook kan ik geïnspireerd raken door een mooie foto en die naschilderen of tekenen. Vooral als er een mooi verhaal achter zit of als het iets heel typisch is, zoals een straatje in Rome en ik raak geïnspireerd door het werk van anderen. Ik kijk graag naar televisieprogramma’s die over kunst/schilderen gaan. Tip: kijk eens anders om je heen, er is zoveel moois te zien!”

Kleurrijke schilderijen

Sina begon met het naschilderen van voorbeelden. „Ik schilder of teken op dit moment nog allerlei dingen en heb geen specifiek onderwerp. Ik ben breed geïnteresseerd en ga iedere uitdaging aan. Hier leer ik het meest van. Persoonlijk houd ik van kleurrijke schilderijen.” De kunstenares is aangesloten bij een groep die donderdagavond van eind september tot en met april samenkomt in Het Knooppunt. „We hebben geen specifieke naam. Onder leiding van onze cursusleider en inspirator Gerard Koelewijn hebben we een gevarieerde en gezellige groep. Gerard geeft ons de juiste tips en laat ons ‘het verschil’ zien in een schilderij, zoals contrasten (licht en donker), perspectief enz. Je bent nooit uitgeleerd. Juist de veelzijdigheid in deze groep is zo mooi. Je leert ook van elkaar.”

Of schildere moeilijk is? „Ja en nee, probeer het eens! Je kunt vaak meer dan je zelf denkt. Alles mag, zolang je er maar plezier in hebt en je zelf tevreden bent over je werk. Tenslotte is het een hobby.”