Slimme alarmsystemen in je woning om indringers af te schrikken

Aangeboden door: Somfy

Er zijn verschillende methoden voor inbraakpreventie. Denk aan veilige sloten met keurmerk, meer licht rond de woning en zelfs de heg snoeien kan de veiligheid verhogen.

Een alarmsysteem is uiteraard ook een heel effectieve manier om indringers af te schrikken, daarbij zijn er steeds meer opties voor slimme alarmsystemen. Hoe werkt alarmering binnen een smart home, en is dit veiliger dan alternatieve systemen?

Hoe werken slimme alarmsystemen?

Een standaard alarmsysteem is een toestel dat geheel autonoom werkt. Er zit normaal gesproken een vorm van detectie ingebouwd, wanneer een ‘trigger’ het alarm doet afgaan zal er een luid signaal klinken. Dit is in principe een eenvoudig systeem dat heel doeltreffend kan zijn. Alleen is deze methode wat beperkt. Het geluidssignaal is hoorbaar op een relatief korte afstand, naast afschrikken kan het omstanders waarschuwen maar meer niet. Een ‘slim’ alarmsysteem kan worden gekoppeld aan andere smart home toepassingen. Het basissysteem kan uitgebreid worden met sensoren, bijvoorbeeld op de ramen en deuren. Daarnaast is het mogelijk om de lampen in huis in te schakelen, de gordijnen te openen of de luidsprekers door het hele huis te activeren. Dit verhoogt niet alleen de kans dat indringers de benen nemen, het zorgt er ook voor dat iedereen op de hoogte wordt gesteld van een mogelijke inbraak.

Iedereen? Jazeker, want slimme alarmsystemen kunnen niet alleen lokaal alarm slaan maar ook op andere locaties. Dit vindt plaats via internet, draadloos en veilig. Zo kun je familie en vrienden direct inlichten, of je weet dat er iets aan de hand is wanneer je op vakantie bent of afwezig bent voor een zakenreis. In dat geval moet er uiteraard wel iemand in de buurt op de hoogte gesteld worden, daarnaast is het mogelijk om een contract af te sluiten met een beveiligingsdienst.

Horen, zien en terugkijken

Moderne smart home alarmsystemen zijn niet voorzien van een eenvoudige PIR sensor die beweging waarneemt op basis van warmte, maar hebben HD camera’s die beelden vastleggen en kunnen bewaren. Naast lokale opslag zoals bij oudere systemen toegepast wordt, is het met een IP camera ook mogelijk om beelden online op te slaan. Dan kun je vanaf iedere locatie de beelden terugkijken, of live meekijken wat er zich voor de deur afspeelt. Houd er rekening mee dat er voor veel camera’s een apart abonnement afgesloten moet worden om beelden in de cloud op te slaan zoals bij de Google Nest camera het geval is. Doe je dit niet, dan kun je alleen live beelden bekijken. Een product zoals de Somfy Outdoor camera biedt de keuze uit een abonnement of zelf een opslagdienst kiezen zoals Dropbox. Dit kan op den duur kosten besparen.

Verschillende slimme alarmsystemen

Dit zijn de drie hoofdcategorieën bij slimme alarmsystemen:

1. Buiten alarmsysteem

Dit systeem is gericht op detectie buiten de woning. Doorgaans zal dit een camera zijn met een grote kijkhoek, die naast zicht overdag ook een gevoelige sensor heeft voor in de nacht. Er zijn modellen met ingebouwde verlichting verkrijgbaar, je kunt ook een externe lamp installeren. Voor buiten moet je letten op de IP rating, die geeft aan of de camera bestand is tegen neerslag en stof. Een IP66 rating is ideaal. Let nog steeds op regendruppels die het zicht kunnen verstoren, plaats het alarmsysteem bij voorkeur onder een afdak.

2. Binnen alarmsysteem

Je houdt indringers uiteraard het liefste buiten, toch biedt een alarmsysteem binnen diverse voordelen. Zo kun je met extra sensoren de ramen en deuren beveiligen, bij (een poging tot) openen zal het alarm in werking treden. Daarnaast biedt het ook detectie en alarmering voor andere zaken in huis. Denk aan huisdieren of jonge kinderen, die je zo op afstand in de gaten kunt houden. Dit is geen vervanging voor ouderlijk toezicht natuurlijk, het is wel heel geruststellend wanneer je bijvoorbeeld op kantoor samen met je partner een kind in de gaten kunt houden. Dit illustreert dat alarmsystemen niet alleen voor detectie van indringers geschikt zijn.

3. All-in-one alarmsysteem

Bij een all-in-one alarmsysteem zit er naast een IP camera ook een hoorbaar alarmsignaal ingebouwd, en soms ook alarmering met lichtflitsen. Beelden worden opgenomen via een interne geheugenkaart of in de cloud. Verder kan de alarmering direct worden doorgezet naar smartphones en andere apparaten. Op basis van smart home apparatuur in huis kan de functionaliteit nog verder worden verhoogd. Hoewel het internet signaal draadloos werkt via wifi en op basis van een IP adres, zal het apparaat wel gevoed moeten worden. De meeste toestellen werken op het lichtnet, waarbij enkele toestellen zoals het Somfy alarmsysteem ook beschikken over een backup accu mocht er stroomuitval zijn. Het is altijd aan te bevelen om kabels buiten goed weg te werken, dan kunnen indringers niet eenvoudig de verbinding verbreken.

Beveilig jouw woning met een slim en draadloos alarmsysteem en zorg ervoor dat inbrekers voortaan op grote afstand blijven.