Energierekening stijgt in Hoogeveen

Aangeboden door: hoyhoy.nl

De energierekening gaat de komende jaren stijgen omdat de netbeheerkosten omhoog gaan. Naar verwachting zullen de transportkosten voor elektriciteit en gas dit jaar met 5 euro per huishouden stijgen. Gemiddeld zullen deze kosten in 2022 voor het hele jaar zo'n 40 euro per huishouden hoger kunnen uitvallen dan nu.

Rendo hanteert lagere tarieven

De netbeheerder in Hoogeveen is Rendo. Rendo is verantwoordelijk voor de aanleg, het onderhoud en het beheer van het net in onder andere Hoogeveen. Volgens Rendo stijgen de netbeheerkosten van gas met 2,1 procent. De kosten voor het transport van elektriciteit blijven nagenoeg gelijk aan 2019. Naar eigen zeggen rekenen zij hiermee de laagste netwerkkosten van Nederland. De stijging van de transportkosten van gas hebben te maken met de administratieve en fysieke verliezen. Vanaf 2020 komen deze kosten in rekening van de netbeheerder in plaats van de energieleveranciers. 

Autoriteit Consument en Markt (ACM) beslist 

Ieder jaar worden door de ACM de maximale tarieven voor netbeheerders vastgesteld. Op deze manier wordt er voor gezorgd dat de transport- en aansluittarieven niet hoger zijn dan nodig is. Zij zorgen op deze manier voor een betaalbare, betrouwbare en duurzame energievoorziening. Netbeheerkosten zijn goed voor zo'n 20 procent van de elektriciteitsrekening. De rest komt van elektriciteitskosten en belastingen. De transport- en aansluittarieven maken ongeveer 1/5de deel uit van de totale energierekening. Dat komt neer op gemiddeld 306 euro per huishouden per jaar. 

Belasting op gas omhoog, elektriciteit goedkoper

Naast de stijgende netbeheerkosten, zal ook de belasting op gas omhoog gaan. De overheid wil namelijk dat men minder fossiele brandstoffen gaat gebruiken en overstapt op duurzame energiebronnen. Het tarief van de eerste schijf voor elektriciteit daalt daarom met 0,09 cent per kWh. De komende jaren zal dit tarief nog lager worden. Daarnaast krijgen huishoudens een veel hogere teruggave van de energiebelasting: ruim 100 euro meer ten opzichte van 2019. Dat betekent niet dat de energierekening direct lager wordt. De hoogte van de energierekening hangt natuurlijk ook nog af van de energieprijzen en van het energieverbruik. 

Besparen op de energierekening

Goed, aan de stijging van de netbeheerkosten kunnen consumenten niet veel aan doen. Toch hebben zij wel degelijk invloed op de hoogte van de energierekening. Allereerst is het verstandig om regelmatig energieprijzen te vergelijken via een energievergelijker. Op deze manier zien consumenten gelijk waar zij goedkoper uit zijn. Via deze energievergelijker kunnen zij ook meteen overstappen. Een overstap kan jaarlijks een besparing van honderden euro's opleveren. Daarnaast kunnen bewoners door een aantal gedragsaanpassingen ook veel energie en geld besparen. Hierbij kan gedacht worden aan korter douchen, de verwarming lager te zetten en sluipverbruik proberen te voorkomen.