Maandaggevoel: Leonora de vries
Door Leonora de Vries

Een drive-thru testlocatie? In Zuid-Korea kan het wel

265 gaf de teller zondagmiddag aan. 27 februari, vandaag 11 dagen geleden, werd de eerste patiënt in Nederland positief getest op corona (SARS-CoV-2 of COVID-19) Een nare griep, of toch wat meer?

265 gaf de teller zondagmiddag aan. 27 februari, vandaag 11 dagen geleden, werd de eerste patiënt in Nederland positief getest op corona (SARS-CoV-2 of COVID-19) Een nare griep, of toch wat meer? Aan de griep gaan jaarlijks meer mensen dood, zo wordt gezegd. Waarom vergelijken we het eigenlijk? Om het in perspectief te zetten? Angst te sussen? Corona; ik heb vooral heel veel vragen.

Ik volg het nieuws over het virus zo goed als ik kan in allerlei lokale kranten en buitenlandse nieuwsbronnen. Uit beroepsinterresse, omdat ik nieuwsgierig ben en ik familie heb in Brabant. Want hoe je het wendt of keert, het is een virus met Sars en Mers als broertjes. En wat weet ik daar nu van? Veel lezen dus....

Het RIVM heeft het over ‘luchtwegklachten’. Maar National Geo-graphic bijvoorbeeld heeft het over longontsteking, een op hol geslagen immuumsysteem dat ook gezonde cellen aanpakt, het aantasten van de lever en dat een patiënt uiteindelijk stikt in de longvloeistof (ruw vertaald uit het Engels). Zijn dit teveel details of krijgen we in Nederland juist te weinig informatie?

Het Brabants Dagblad vertelt het verhaal van een Waalwijkse bakker met corona. Volgens hem is het niet te vergelijken met griep. „Normaal ben ik iemand die een ibuprofen erin gooit en doorgaat, maar je voelt je echt beroerd”, zegt hij tegen het dagblad. Klachten: pijnlijke ogen, koorts, hoesten, druk en steken op de borst, kortademig en heftige hoofdpijn.

Opvallend zijn de verhalen over zieke mensen die niet getest worden. Waarom deze terughoudendheid in testen? Is ons zorgstelsel zo slecht geworden? Hebben wij in Nederland zo weinig capaciteit om te testen? Volgens de NOS worden er nu 2000 testen per dag gedaan.

 

Drive-thru

Ik las in Trouw een verhaal over coronamaatregelen in Zuid-Korea. Daar worden ontzettend veel testen gedaan, dagelijks zo’n 10.000. Er is zelfs een drive-thru testlocatie. Uitslag in 10 minuten. Door de hoeveelheid cijfers hebben de Koreanen goed zicht op hoe het virus zich gedraagt.

De uitkomsten lijken niet gunstig voor Europa, en met name voor Italië. De cijfers van Zuid-Korea geven een gemiddeld sterftecijfer aan van 0,6 procent. Specialisten denken dat dit cijfer dicht bij de waarheid ligt. Maar dat zou volgens hen ook betekenen dat er in landen met een veel hoger sterftecijfer er gewoonweg heel veel zieken zijn, die niet als zodanig geregistreerd staan.

Waar in Aziatische landen de uitbraak volledig uit de klauwen loopt, straten en treinen ontsmet worden en er ook in Italië provincies op slot gaan in de hoop de verspreiding onder controle te krijgen, is Nederland vooral bezig met de rust te bewaren. En om met Juf Anks woorden te spreken: dat vinden wij niet raar. Dat vinden wij alleen maar heel bijzonder!