Explosiegevaar in Heliosflat in Hoogeveen: man draait gas open na ruzie met vriendin

Twee etages van de Heliosflat in Hoogeveen worden ontruimd als agenten na opening van de deur van een woning een sterke gaslucht ruiken. De bewoner beweert dat hij aan het koken was en dat hij niet bewust het huis vol gas heeft laten lopen. Dat bleek donderdag in de rechtszaal.

,,Het vuur op de vier pitjes van het gasfornuis is waarschijnlijk door de wind uitgewaaid”, verklaart hij donderdag bij de rechtbank. Het verhaal van de 38-jarige man uit Hoogeveen is volgens de officier van justitie niet geloofwaardig.

De man zit sinds 8 oktober vast op verdenking van het veroorzaken van explosiegevaar. Hij woonde in de flat van zijn vriendin. De twee hadden ruzie en de vrouw logeerde ergens anders. Via de app eiste de vriendin dat hij zou vertrekken uit haar woning. De man appte terug: ‘Ik steek alles in de fik. Succes met je woning. Straks heb je veel onkosten.’

Ravage aangericht

De Hoogevener vertelt aan de rechters dat hij stomdronken was. De man geeft toe dat hij uit woede naar zijn vriendin een grote ravage heeft aangericht in het huis. Hij heeft tv’s stukgeslagen, plantenbakken overhoop gehaald, eten over de vloer en tegen de muur gekwakt en waterkranen in de wc en de keuken opengedraaid. De afvoer was verstopt met wc-papier waardoor de woning deels ondergelopen was met water.

Midden in de chaos, zo verklaart de verdachte, is hij gaan koken. Vier pitten in het gasfornuis had hij in gebruik, beweert hij. ,,In mijn boosheid heb ik pannen van het fornuis gegooid. Maar ik heb niet gezien dat het vuur uit was. Ik heb het gas niet met opzet opengezet. Het is per ongeluk gebeurd. Ik heb geen gaslucht geroken. Ik was naar een buurman gegaan om iets te drinken.”

Monteur hoort sissend geluid

Andere buurtbewoners hebben de politie gebeld. Agenten roken bij het openen van de deur een sterke gaslucht. Zij besloten een deel van de flat te evacueren en de brandweer te bellen. Door een miscommunicatie is een onderhoudsmonteur gewoon het huis ingelopen. Hij heeft de gaspitten en de gaskraan dichtgedraaid. ,,De monteur hoorde een sissend geluid”, vertelt de officier van justitie. Zij vindt dat er voldoende bewijs is dat de verdachte bewust het gas heeft opengedraaid.

1,5 jaar cel geëist

Volgens de officier heeft hij geprobeerd om een ontploffing teweeg te brengen. ,,Ook toen het fornuis was dichtgedraaid en alle ramen en deuren open waren, moest de brandweer een overdrukventilator in de kamer zetten om het gas weg te krijgen. Dat het goed is gegaan, is heel veel geluk. Er had geen lichtknopje aan moeten gaan of de gevel had eruit gelegen. Er is gevaar geweest voor mensen en goederen. Het had heel anders kunnen aflopen.” Tegen de verdachte is 1,5 jaar cel geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.