Stress rond coronavirus geeft misverstand over 'beperkingen' voor ZPC'ers na zwemtraining in Tenerife

Hoogeveen - Zwemmers, trainers en begeleiders van ZPC Hoogeveen, die twee weken op trainingskamp zijn geweest op het Spaanse eiland Tenerife, verkeerden dinsdagavond een tijd in de veronderstelling dat ze voorlopig niet naar school of het lokale zwembad mochten.

Dit in verband met de coronabesmetting van een toerist op het eiland. Volgens begeleider Stan van Eck heeft de zwemclub dat dinsdagavond te horen gekregen. ,,Paniekvoetbal bij de gemeente Hoogeveen’’, stelde Van Eck op Twitter.

Telefoontje

Volgens de gemeente Hoogeveen is sprake van een jammerlijk misverstand. Een medewerker van het plaatselijke zwembad De Dolfijn had na het horen van het nieuws twee collega’s, die bij de zwemclub op Tenerife waren, gebeld over beperkingen bij terugkeer.

,,Dat had niet gemoeten’’, stelt een woordvoerster van de gemeente. ,,Het is misschien een begrijpelijke reactie, maar hierin volgen we de richtlijnen van het RIVM. Dat betekent dat mensen uit coronagebieden zich alleen bij koorts, hoesten en proesten bij de huisarts moeten melden. De zwemmers hebben geen verschijnselen en mogen lekker gaan en staan waar ze willen.’’

‘Misverstand’

Hoe anders was dat enkele uren eerder, toen de dertien zwemmers en drie begeleiders te horen kregen dat ze niet welkom waren op school of in het zwembad van Hoogeveen. Wethouder Erwin Slomp liet Van Eck liet op de avond weten dat het ‘allemaal op een misverstand berustte’.

De zwemgroep van ZPC keerde al een dag later huiswaarts, dan de bedoeling was. Een zandstorm op de Canarische Eilanden zorgde er voor dat de zwemmers, trainers en begeleiders van ZPC langer op Tenerife moesten blijven.

Hotel afgesloten

Op het Spaanse eiland is een hotel met duizend gasten afgesloten geweest, nadat een Italiaanse toerist positief testte op het coronavirus. Volgens Van Eck hadden de zwemmers in een andere plaats op Tenerife een hotel.