Hoogeveen On Stage: op jacht naar de favoriete stageplek

Hoogeveen - Met 215 beroepen van zo’n 100 bedrijven hadden de 775 vmbo-leerlingen die gisteren een ‘date’ probeerden te scoren bij een bedrijf heel wat keuze.

Esther Aarse van de organisatie was dinsdagmiddag dan ook erg tevreden. „Alhoewel ik altijd nog wensen heb voor meer beroepen. Bijvoorbeeld in de creatieve hoek: kunstenaar, journalist, artiest, schrijver, maar denk ook aan een tuinarchitect of meer beroepen in de detailhandel.”

TVM en De Gier Bloemen

Klagen doet Aarse niet. „We hebben ieder jaar weer nieuwe bedrijven die uitleg willen geven over beroepen. Zo is dit jaar TVM present en ook De Gier bloemen is er.” Bij de tafel van De Gier is het aanvankelijjk rustig, maar heel lang duurt dat niet. „Bloemen zijn emotie. Wie wordt er nu niet blij van bloemen?”, zegt Rolf de Gier als een ware koopman. „Ik heb nog een bloemenmenger hoor”, klinkt niet veel later tegen een collega terwijl hij met een leerling een afspraak maakt.

Loten voor een plek

Druk is het bij de stand van de dierenarts. Oud-dierenarts Reinier Logcher houdt een eerlijk verhaal. „Dierenarts is meer dan dieren helpen. Het gaat om pies, stront en bloed.” Ook legt hij uit dat je een hele tijd naar school moet. „Mavo, havo en dan vwo met de exacte vakken in je pakket.” Hij vertelt over werkweken van 40 tot 70 uur en dat dieren ook wel eens een spuitje moeten krijgen. „Maar”, besluit hij, „als je het echt graag wil, moet je je niet laten afschrikken. Als je het wil, is het mogelijk.” Per ronde, er zijn er drie, kan hij drie tieners een plekje aanbieden voor de doedag. Het wordt loten voor de laatste plek. Michael Bremer is de gelukkige. Jaela ten Cate (12) is teleurgesteld. Zij grijpt mis. „Dierenarts stond bij mij op nummer 1.” Ze laat zich niet kisten en gaat vol goede moed naar een andere tafel. „Ik wil ook wel juf worden en ook de zorg is misschien wel iets. Dus ja dat is plan C.”

Romano Liezen (12) heeft eigenlijk maar eens wens: een doedag meelopen bij een garagebedrijf. „Ik wil graag automonteur worden. Ik vind het werken aan auto’s mooi.” Zijn tweede keus die dag? „Die weet ik nog niet.”

Graafmachinist

De techniek doet het best goed tijdens Hoogeveen On Stage. Ook bij de tafel van Zuidema is het druk. Damian Pol (12) ziet het wel zitten om met een graafmachine te werken. „Ik heb een tijdje terug met zo’n klein kraantje in de tuin gewerkt. Dat vond ik leuk.” Ook de vrienden Nordin Lip (14), Sem van der Sleen (12) en Leroy Moman (13) azen op een plekje op de lijst als graafmachinist. „Het is drukker dan vorig jaar”, constateert Ronald van der Veen van de Zuidema groep. Vorig jaar hadden we tijdens de doedag 2 keer een groep van 9 man.”

Meelopen op de boerderij

Over belangstelling hebben ook de drie boeren die samen een tafel delen niet te klagen: Bert Otten, Arend Steenbergen en Marisca en Klaas Vogelzang promoten graag hun branche. „Het is idealisme”, zegt Klaas Vogelzang. „We willen graag laten zien wat we doen op een boerenbedrijf. Het worden straks allemaal ambassadeurtjes voor de landbouw.” De jongeren die meelopen op een van de boerenbedrijven staat tijdens de doedag wat te wachten. „Vorig jaar hadden we ze van 14.00 uur tot 19.15 uur. Na een rondleiding op de boerderij mochten ze ‘s middags de kalveren verzorgen. Na het eten, samen met ons gezin, was het ‘s avonds tijd voor het melken”, vertelt Bert Otten.

De melkveehouder is oud-wethouder en voelt zich erg verbonden met Hoogeveen On Stage. „Als wethouder was ik aanjager van dit evenement. Het is heel nuttig om zulke sollicitatiegesprekken te voeren. Bovendien is het goed voor de normen en waarden van de kinderen”, zegt hij terwijl hij trots rond kijkt.

Pech

Voor Mandy de Groot en Naomi Kreeft is het even slikken. Graag hadden zij een afspraak gemaakt bij een zorgbedrijf , maar dat is niet geluk. „Alles zat vol. Gelukkig allebei wel bij de Spar, dat is ook wel leuk.” Hun vriendin Esmee van der Vinne heeft meer mazzel. Twee zorgafspraken heeft ze. „Bij de Kraamvogel en Beter Thuis Wonen Zorg”, zegt ze stralend.

Omdat er drie groepen leerlingen deze middag voorbij komen, moeten de plekken verdeeld worden. Esther Aarse: „Het advies is een top 5 van favoriete bedrijven op het lijstje te hebben om een afspraak te maken.”