Tweede groep HBO-Verpleegkunde studenten in Hoogeveen gestart

Hoogeveen - Een nieuwe groep studenten is maandag 24 februari gestart met de HBO-V opleiding van de NNCZ in Hoogeveen.

De groep, bestaande uit NNCZ-verpleegkundigen en medewerkers van een tweetal andere zorgorganisaties, werd maandag toegesproken door wethouder Erwin Slomp. In september 2019 is de eerste groep van start gegaan.

Zeer verheugd

Roeli Mossel, bestuurder NNCZ: „Net zoals bij de eerste groep, ben ik zeer verheugd over de belangstelling voor de opleiding. Met de eerste groep studenten gaat het heel goed. Ze zijn met veel plezier aan de slag en er zijn al goede resultaten behaald. We vinden het fijn om te merken dat er in onze organisatie, in onze werkgebieden in Drenthe en Groningen, zoveel medewerkers belangstelling tonen om zich professioneel te versterken. Dat hebben we ook nodig om door te ontwikkelen, om ook de toename van zorgvragers met een grote mate van complexiteit van zorgvragen nu en in de toekomst beter op te kunnen vangen.”

Tekorten nemen toe

„De opgave die we met z’n allen hebben is het hoofd te bieden aan een groot tekort aan zorgmedewerkers, waaronder HBO-verpleegkundigen. Nu al bestaan die tekorten, in de toekomst nemen die toe. Niet alleen bij de NNCZ, maar ook bij overige zorgorganisaties. Al sinds jaar en dag moeten geïnteresseerde medewerkers voor een hogere beroepsopleiding naar Zwolle of Groningen, waarna ze vaak niet meer terugkeren naar Hoogeveen. Daar willen wij nu verandering in brengen. De nieuwe opleiding biedt op dit moment een deeltijdstudie en is gericht op medewerkers die al volop in een dienstverband in de praktijk werkzaam zijn. Eens in de drie à vier weken hebben zij een lesdag in het Jannes van der Sleedenhuis Wolfsbos. Daarnaast doen zij een stevig programma aan zelfstudie en leren in de praktijk en ten derde genieten de deelnemers een royale mogelijkheid om terug te vallen op een leercoach. Na twee en half jaar kunnen de deelnemers hun HBO-diploma in de wacht slepen.”

Bijdragen aan aangenaam woon- en leefklimaat

De HBO-V kan worden aangemerkt als één van de initiatieven waarmee de NNCZ bijdraagt aan een toekomstbestendige professionalisering van persoonsgerichte dienstverlening en zorg voor de inwoners van Hoogeveen en omgeving. De NNCZ heeft de ambitie om steunend te zijn aan gemeenschappen die zo prettig en gezond mogelijk willen samenleven. De inzet is dat organisaties daarvoor voldoende én voldoende gekwalificeerde medewerkers hebben. De NNCZ wil graag samen met anderen (collega-organisaties, overheden, onderwijs en vooral inwoners van Hoogeveen en omgeving) een bijdrage leveren aan een aangenaam woon- en leefklimaat voor alle inwoners van de gemeente Hoogeveen.