Aso-azc’er toch in de fout: direct gebiedsverbod

Hoogeveen - De maatregelen voor een overlastgevende asielzoeker die uit de HTL (Handhaving en Toezichtslocatie) bij azc Hoogeveen wordt gezet, zijn nog strenger als dit eerder het geval was bij een uitzetting uit de EBTL (Extra Begeleiding- en Toezichtlocatie). Dat vertelde burgemeester Karel Loohuis in antwoord op vragen van de VVD.

Aanleiding voor de vragen van de VVD is de uitspraak van een rechter dat de uitzetting van een overlast veroorzakende asielzoeker uit de opvang niet zo maar mocht. Een asielzoeker heeft recht op materiële opvangvoorzieningen die betrekking hebben op huisvesting, voedsel en kleding, stelde de rechter.

De VVD wilde weten of er vaker asielzoekers uit de EBTL zijn gezet, wat daarbij het beleid is en of omwonenden daarbij gevaar lopen.

Volgens Loohuis is dit meerdere malen gebeurd. „Deze overlastgevers werden dan op de trein gezet. Een daarvan is vorig jaar terug komen lopen langs de spoorlijn.” Vervolgens heeft de burgemeester de asielzoeker een gebiedsverbod opgelegd zodat deze persoon weer in detentie genomen kon worden.

Sinds 1 februari geldt een nieuw regime in het afgesloten ‘aso-azc’ dat naast het reguliere azc is gevestigd in Hoogeveen. De huidige procedure voor een uitzetting uit de HTL is scherper. Loohuis: „Nu wordt direct bij de uitzetting een gebiedsverbod opgelegd zodat wanneer deze persoon toch weer terug keert, deze direct opgepakt kan worden. Bovendien mogen overlastgevende asielzoekers de HTL niet zelfstandig verlaten en worden zij door een BOA van DJI begeleid tot buiten de gemeentegrens.” Omdat hun signalement bij de politie en personeel bekend is, verwacht de burgemeester dat deze ‘uitgezette’ asielzoekers ervoor oppassen om zich weer in Hoogeveen te laten zien.