Hoogeveens schaaktalent schittert in Eindhoven

Hoogeveen – Het 5-jarige Hoogeveense schaaktalent Beshr Mousa heeft zondag een tweede plaats behaald tijdens een jeugdtoernooi in Eindhoven.

Beshr moest tegen flink oudere kinderen schaken. Het was sowieso een goed weekend voor het Hoogeveense schaken. Er werden in totaal vijf eerste plaatsen behaald.

Nationale ranglijst

Beshr Mousa baarde vorige maand opzien door als lid van Schaakclub Hoogeveen meteen tweede te worden op het eerste toernooi dat hij speelde. Dat leverde hem een derde plaats op op de nationale ranglijst voor kinderen tot en met 7 jaar. Omdat Beshr voor de asielprocedure tijdelijk is overgeplaatst naar het AZC in Budel speelde hij dit weekend een jeugdtoernooi in Eindhoven. Hij trof daar vooral kinderen die een stuk ouder waren. Door wat pech in het begin van het toernooi was Beshr een half punt achter komen staan, maar bij het ingaan van de laatste ronde was winst op zijn 10-jarige tegenstander genoeg om de eerste plaats te pakken. Het werd een zenuwslopende partij. Beshr kwam vroeg in de partij op achterstand, maar vocht zich knap terug. Op een gegeven moment had hij zelfs een kleine voorsprong. Omdat alle andere partijen al waren afgelopen, kreeg zijn wedstrijd veel aandacht. Hoewel Beshr alles uit de kast trok, werd de partij toch remise en eindigde hij op een mooie tweede plaats.

In Emmen was er dit weekend ook een jeugdtoernooi. Daar kwam Frank Nijmeijer een half puntje tekort voor een plek op het podium.

Hoogeveense aangelegenheid

De volwassen schakers uit Hoogeveen scoorden dit weekend ook goed. Vooral het Broertjes Wood-toernooi in Balkbrug was een Hoogeveense aangelegenheid. Aaldert Vos, Esther Visbeen, Richard Veninga en Mianta Tamba wisten allemaal hun groep te winnen. Een tweede plaats was weggelegd voor Marten Berghuis.

In Hardenberg was er ook een schaaktoernooi. Daar wist Mila Bottema haar groep te winnen. Caroline Slingerland werd tweede in haar groep. Ten slotte werd Andries Mellema derde bij het persoonlijk kampioenschap van de regionale schaakbond OSBO.