Voetjes van de vloer bij Noord Nederlands Orkest

Hoogeveen – Het Noord Nederlands Orkest staat vrijdag 28 februari om 20.15 uur in De Tamboer. In de foyer van het theater worden Händels Watermusic en Moessorgski’s Schilderijententoonstelling voor het staande publiek ten gehore gebracht.

De serie dansstukken is soms statig en koninklijk en dan weer levendig en volks. Het NNO belooft met de uitvoering van deze prachtige werken een heerlijke, feestelijke en misschien zelfs dansbare avond.

Staconcert

Het Noord Nederlands Orkest speelt de stukken niet in de theaterzaal, maar in de foyer van De Tamboer. Het publiek geniet daarbij staand van de muziek. Jacob Frölich van het Noord Nederlands Orkest licht toe waarom voor deze vorm is gekozen: „Wij hebben in de afgelopen jaren gemerkt dat er bij ons publiek behoefte is om concerten in een andere setting te beleven. Met name de wat jongere mensen vinden het fijn om niet een hele avond in een stoel te zitten. Ze houden van klassieke muziek, maar vinden een wat lossere setting wel erg prettig. De reacties op deze vorm zijn erg goed. Het publiek zit dicht bij de musici, dus de afstand is minder groot, dan in een schouwburg- of concertzaal. Mensen kunnen heen en weer lopen en zelfs iets te drinken kopen aan de bar.”

Over Händels Watermusic

Londen, 17 juli 1717. De Engelse koning George I en voornamele edelen gaan aan boord van een schip op de Theems. Op een eenvoudiger, nabij gelegen schip nemen Georg Friedrich Händel en vijftig musici plaats, om de tocht over de rivier muzikaal te begeleiden. Met veel blazers, want dat hoor je goed in de openlucht. Speciaal voor deze gelegenheid schreef Händel Watermusic. Het publiek op de kades en in tientallen bootjes geniet mee, de koning vindt de muziek prachtig. Tot tweemaal toe vraagt hij de maestro om een herhaling. Ook drie eeuwen later maakt Watermusic de mensen nog altijd blij.

Moessorgski’s Schilderijententoonstelling

Moessorgski's Schilderijententoonstelling voor blazersensemble is het beroemdste stuk van de Russische componist. Hij maakte de geëxposeerde werken op de herdenkingstentoonstelling van schilder Victor Hartmann in Sint Petersburg hiermee onsterfelijk. Op basis van de tien tentoongestelde stukken schreef Modest Moessorgski een grandioze pianocyclus, die Maurice Ravel vervolgens in 1922 transformeerde tot een magistraal orkestwerk. De Promenade is één van Moessorgski's geniaalste invallen geweest waarmee de schilderijen met elkaar worden verbonden, zoals een bezoeker van een tentoonstelling langs schilderijen loopt, voor enkele blijft staan, zich losmaakt en weer verder wandelt.

Kaarten zijn te koop via detamboer.nl, telefonisch op 0528-280180 of aan de kassa van De Tamboer.