Als je die kastjes niet ophangt, weet je zeker dat ze niet komen

Hoogeveen - Een bijzonder hobby of gewooon een bijzonder mens. De Hoogeveensche Courant laat regelmatig iemand aan het woord in de reeks Het Portret.

Naam: Wim Jutstra

Leeftijd: 67 jaar

Woonplaats: Hollandscheveld

Hobby: maakt vogelhuisjes

Met pensioen, flink wat nesten van eikenprocessierupsen in de eiken voor het huis en graag bezig. Gevolg: voormalig stukadoor Wim Jutstra ging aan de slag om een vogelhuisje te maken. En nog een, en nog een ....

„Ik had op televisie gezien dat koolmeesjes helpen bij de bestrijding van deze rups. En ik had nog een oud huisje hangen, dus die kon ik zo namaken. Wat wel belangrijk is dat het gaatje op de goede plek zit en niet te groot is.”

Zelf heeft Wim niet zoveel last van de brandharen van de plaagrupsen, maar zijn kleinkinderen en de buurman wel. „En als je die kastjes niet ophangt, dan weet je zeker dat de meesjes er niet in gaan nestelen.”

Zijn schoondochter plaatste op Facebook een bericht over Wim Jutstra en zijn vogelhuisjes en er bleek veel vraag naar.

De klusser lacht: „Ik heb er nu zo’n 50 verkocht. Ik maak ze wel hobbymatig hoor. Ik maak al veel langer allerlei dingen van hout. In de schuur heb ik allerlei apparatuur zoals een zaagmachine. Ik maak ook tafels van steigerhout en nu ben ik bezig met een bureautje voor de oppaskinderen van mijn vrouw. Ik heb graag wat omhanden. En als ik de huisjes niet kwijtraak, geen probleem. Ik wil er ook nog een aantal ophangen bij het voetbalveld van VV Hollandscheveld.”