Keep Them Rolling: in het spoor van de bevrijders

Hoogeveen Van 4 tot en met 11 april rijdt een bonte stoet van meer dan 90 historische (leger)voertuigen de route die de bevrijders in april 1945 ook reden. Jeeps, motoren, vrachtwagens en pantserwagens komen allemaal voorbij. In het kader van 75 jaar vrijheid rijdt dit rijdende museum van Coevorden naar Westerbork en doet verschillende plaatsen aan. De organisatie is in handen van Keep Them Rolling (KTR), regio Noord.

De voorbereidingen zijn reeds in volle gang, bleek wel tijdens de presentatie die zaterdag werd gehouden door KTR bij Vliegveld Hoogeveen. Herdenken en vieren vormen belangrijke tradities in onze samenleving, waarbij wordt stilgestaan bij het feit dat Nederland sinds 75 jaar vrij is.

Op de ene plek is er aandacht voor herdenken, worden er nieuwe monumenten onthuld en op andere plekken is er alle ruimte voor een historisch bevrijdingsfeest. Tussen 3 en 12 april wordt er letterlijk in verschillende bivakken geleefd en wordt er dagelijks een route door de provincie afgelegd. Het programma van KTR begint op 4 april waarbij 400 vrijwilligers in een bivak in en om Coevorden en Westerbork verblijven met allerlei activiteiten. Het bivak zal er ongeveer uitzien als een militair kamp van 75 jaar geleden.

Drenthe Liberty Tour

Vanuit vele Drentse dorpen is er veel animo om een aantal voertuigen van KTR te laten komen. De organisatie heeft erg zijn best gedaan om zoveel mogelijk plaatsen tevreden te kunnen stellen. Sjoerd Looijenga van de organisatie geeft aan dat de routes zo goed als klaar zijn. Toen bleek dat de organisatie een grotere omvang aannam kwam er steun van het landelijk bestuur van KTR. „Eén van de punten is het verlenen van vergunningen”, vertelt secretaris Mark Röpke. „Dat verschilt per gemeente en daar moest goed naar gekeken worden.” Dick Koole, lid en coördinator van KTR regio Noord, voegt daaraan toe dat het een organisatie van leden en voor leden is en onder verantwoording van de vereniging valt. „Omdat het groots wordt opgezet, moesten we er wel een evenement van dit formaat van maken.”

Geert Woldman is de contactpersoon voor de festiviteiten in Westerbork, waar het vooral draait om Franse parachutisten. „Tussen Witteveen en Westerbork wordt Operation Amherst nagebootst, waarbij we zo’n 20 para’s groots en muzikaal ontvangen.”

In Coevorden is Herman Wolters die de coördinerende taken op zich neemt. „Coevorden is de plek waar de bevrijding begon. Er zal een kranslegging plaatsvinden en aansluitend het defilé. Bij de Pontonbrug zal de bevrijding worden nagebootst.”

Of het programma over vijf jaar dezelfde omvang en invulling heeft als dit jaar moet volgens de vereniging Keep Them Rolling nog blijken. Koole: „De groep veteranen sterft uit. Zoals het nu lijkt zal er in april één Poolse veteraan aanwezig zijn. Als er geen veteranen meer zijn, wil dat niet zeggen dat er geen viering meer mag zijn. Er zijn altijd nog jonge veteranen en wat denk je van de nabestaanden? Het moet wel zichtbaar blijven. Het verhaal moet blijvend verteld worden. De jeugd blijft altijd geïnteresseerd in die tijd en met historische voertuigen breng je dit goed onder de aandacht. De verbinding van de historie met het heden blijft de rode draad.”

De Drenthe Liberty Tour start op 3 april in Coevorden en eindigt op 12 april in Westerbork. Kijk voor het laatste nieuws en de complete route op de website www.drenthelibertytour2020.nl of volg het evenement op de Facebookpagina Drenthe Liberty Tour 2020.