Kabinet pompt 22,5 miljoen in Regio Zwolle (waar ook vier Drentse gemeenten deel van uitmaken)

Het rijk investeert 22,5 miljoen euro in Regio Zwolle, waar ook vier gemeenten uit Zuidwest-Drenthe deel van uitmaken. Dat heeft het kabinet vrijdag bekend gemaakt. Er lag een aanvraag voor 40 miljoen euro.

Voorzitter Peter Snijders van Regio Zwolle spreekt niettemin van ‘een fantastisch resultaat’. Voor het eerst in het 10-jarige bestaan krijgt het samenwerkingsverband een flinke zak geld uit Den Haag. Bij een vorige aanvraag viel Regio Zwolle nog buiten de boot.

Meerjarig

De zogeheten Regio Deal is een meerjarige samenwerking (tot en met 2023) met het rijk om de regio te versterken. ,,Het betekent bijvoorbeeld meer werkgelegenheidskansen en opleidingsmogelijkheden’’, stelt Snijders.

Regio Zwolle is de bestuurlijke samenwerking van 22 gemeenten, waaronder Hoogeveen, Meppel, De Wolden en Westerveld. In totaal beslaat het een gebied met zo’n 740.000 inwoners.

Achttien projecten

Regio Zwolle wil het geld gebruiken voor achttien projecten, gericht op werkzekerheid en ontwikkelingskansen, klimaatsverandering, circulair ondernemen en de (natuurlijke) balans tussen stad en ommeland. Volgens Snijders wil Regio Zwolle onder meer de concurrentiepositie van mkb- en familiebedrijven versterken.

De voorzitter wil met alle partners in de regio ervoor zorgen dat de uitvoering van de investeringsagenda een succes wordt. ,,Dat doen we op onze unieke manier van elkaar iets gunnen en over grenzen heen kunnen samenwerken.’’

‘Brede welvaart’

De komende tijd onderhandelt Regio Zwolle met het rijk over de verdeling van de toegezegde 22,5 miljoen. Volgens een woordvoerster van het samenwerkingsverband gaat het daarbij om ‘het leggen van de accenten.’ ,,Maar uiteindelijk betekent het een versterking van de brede welvaart en sociaal-economische structuur in deze regio.’’

De economie in Regio Zwolle groeide in 2018 met 3 procent. Dat is meer dan het landelijk gemiddelde. Maar de toekomst is niet onbewolkt.

Bedreigingen

De komende jaren moet deze regio een antwoord vinden op een aantal bedreigingen: tekorten op de arbeidsmarkt, toenemende druk op de woningmarkt, de opgave die er ligt op het gebied van energie en klimaat en de gevolgen van de Brexit.