Anton Kwant zegt Fokker na 50 jaar vaarwel

Hoogeveen - Anton Kwant is na 50 dienstjaren bij Fokker donderdag 13 februari met pensioen gegaan. Daarnaast was hij ook nog eens 40 jaar bevelvoerder bij de vrijwillige brandweer van Fokker. Reden genoeg om hem in het zonnetje te zetten.

„Als jong broekie van 15 jaar ben ik zo van de LTS bij Lichtwerk begonnen. In die tijd kwam nog iemand van het bedrijf vragen op school of er leerlingen waren die bij Lichtwerk wilden komen werken”, blikt Kwant terug. Na eerst twee jaar in de leerschool van het bedrijf te hebben gewerkt, waar hij de opleiding Bemetel heeft gedaan als fijncontructieplaatwerker, kon hij in de fabriek aan de slag. „Ik ben vervolgens met de opleiding frezen begonnen in de afdeling verspaning. Na een spoedopleiding frezen in Emmen te hebben gedaan ben ik als frezer verder gegaan.”

Dienstplicht

Zijn dienstplicht was aangebroken en Kwant moest naar Nijmegen voor de opleiding bij de luchtmacht als soldaat. Aansluitend moest hij naar een luchtmachtbasis in Handorf, vlakbij Munster in Duitsland. „Na een jaar dienstplicht kon ik weer bij Lichtwerk aan de slag in de verspaning. Vanaf toen ben ik uitgegroeid tot een volleerd verspaner.”

In 1980 werd Kwant gevraagd om bij de bedrijfsbrandweer te komen. „Ik heb mijn opleiding als brandwacht en brandwacht 1e klas bij de brandweer van Hoogeveen mogen volgen en enige tijd later als hoofdbrandwacht mogen afronden.” Hij herinnert zich 7 januari 1993 nog als de dag van gisteren. „Waarschijnlijk weten veel mensen nog wel wat er toen gebeurd is, de grote brand bij Fokker. Drie hallen brandden volledig af. Ik heb hier enkele weken nog toezicht moeten houden omdat veel mensen nog graag even een kijkje op hun oude werkplek wilden nemen. Ook waren er persoonlijke spullen aanwezig.” Enige tijd later werd een pand gehuurd aan de Marconistraat waar opnieuw werd begonnen met een afdeling verspaning met behulp van aangekochte tweedehands en nieuwe machines. „Inmiddels is dit allemaal weer gevestigd in een nieuwe hal op het terrein van Fokker.”

Nieuwe uitdaging

Na meer dan 25 jaar in twee ploegen te hebben gewerkt op de afdeling verspaning, kwam er een nieuwe uitdaging op zijn pad. Er kwam een plaats vrij in de mallenbouw, waar Kwant tot op heden werkt.

Bij de bedrijfsbrandweer ging de commandant na een welverdiende diensttijd met pensioen en vanaf die tijd mocht Kwant zich commandant van een enthousiaste ploeg brandweermannen noemen. „Als brandweerman heb je eigenlijk twee functies, als medewerker en daarnaast als brandweerman. Sinds 2019 hebben we ook eindelijk een brandweerauto die past bij ons korps.”

Op de Zundapp

September 2019 bereikte Kwant een bijzondere mijlpaal: 50 jaar in dienst van het bedrijf. ,,En dat betekende op de Zundapp-brommer naar het werk, precies zoals 50 jaar geleden, en dan word je bij aankomst opgewacht door je kinderen en kleinkinderen, collega´s en natuurlijk de brandweercollega’s , die een ‘natte’ erehaag vormden. Fantastisch!”

Nu, na bijna 51 jaar werken en 40 jaar als brandweerman in dienst te zijn geweest, vindt Kwant het mooi geweest. „Ik ga met pensioen!”